A 2018. évi Schmidl Ferenc Építészeti Díjról szóló tábla ünnepélyes leleplezése - beszámoló

2019. 06. 17. | | 2019. 06. 17.

 

 

2019.06.17. - Tavaly Csutiné Schleer Erzsébet építész vehette át a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat a Szent Gellért Hotel mértéktartó építészeti megformálásáért. A hotel épületének főbejáratánál hétfőn ünnepélyesen leplezték le azt a táblát, amely megörökíti a díjazott nevét.

1994-ben Csutiné Schleer Erzsébet tervei szerint épült meg a Szent Gellért Hotel.
"Az épített egyházi örökség számunkra őseink hitének emléke. Megőrzése különös felelősséggel jár. A Székesfehérvári Egyházmegye számára kiemelt fontosságú, hogy a tulajdonában álló, ma már turisztikai célpontként is méltán híres épületek jó karban tartása mellett, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások minősége is magas színvonalú legyen." - emelt ki köszöntőjében Spányi antal megyéspüspök.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014-ben megalapította a város egykori főépítészéről nevezett a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.
A díjjal azokat az építészeket tüntetik ki, akik 1990 után megvalósult alkotásuk révén hozzájárultak Fehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához és az épített környezet minőségének javításához. Tavaly Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök és a Városszépítő Egyesület alelnöke a Szent Gellért Hotel mértéktartó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült – megvalósításáért kapta meg a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

"A mai találkozón örömünket és büszkeségünket szeretnénk megosztani Önökkel. Hisszük ugyanis, hogy munkatársaink sikere nem csak nekünk, hanem egy tágabb közösségnek is dicsőséget és megbecsülést jelent. Ezért döntöttünk úgy – Polgármester Úr támogatásával – hogy a díjról egy emléktábla elhelyezésével emlékezünk meg. Fontosnak tartom kiemelni, Csutiné Schleer Erzsébet elkötelezett értékteremtő és örökségvédelmi tevékenységének ökumenikus vonását. 1980-ban készítette el a szerb templom és műemléki környezete felújításának tervét, vagy ahogy közismert, a Palotavárosi Skanzent, melyért 1990-ben Europa Nostra ezüst-díjjal tüntették ki. Az ő munkáját dicséri városunkban az evangélikus templom melletti gyülekezeti épület is." - mondta el Spányi Antal püspök.

Az ünnepségen a Primavera kamarakórus muzsikáját élvezhették a résztvevők.

Ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Schmidl Ferenc Építészeti Díj egy szakmai elismerés, amelyről a szakma javaslata alapján egyhangúlag döntött tavaly a közgyűlés. "Ma már a városkép jellegzetes arculati elemét jelenti a Szent Gellért Hotel. Ne felejtsük el azt sem, hogy az 1990-es évek elején, egy ilyen beruházásról döntést hozni, a jövőbe vetett bizalom is volt." - tette hozzá a polgármester, aki arról is szólt, hogy egy közösségi célokat szolgáló épület, mint amilyen egy szálloda rengeteg programot, rendezvényt fogad be, sok turistát lát vendégül, így hosszú távon is a közösséget szolgálja ez a beruházás. A díj odaítélése kapcsán a polgármester elmondta, hogy egy igazi lokálpatrióta vehette át a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, egy olyan ember, aki életének jelentős részét ennek a városnak a szolgálatára áldozta és a szakmáján is túlmutató feladatokat vállal: ilyen volt a Településképi Arculati Kézikönyv létrehozása is, ami óriási vállalkozás.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Lakata Pál

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk