Spányi Antal püspök lelkipásztori látogatása Németországban és Ausztriában - beszámoló

2018. 05. 26. | | 2018. 05. 29.

 

 

2018.05.26-28. - Spányi Antal megyés püspök május 26. és 28. között németországi és ausztriai lelkipásztori látogatást tett.

Spányi Antal szélesfehérvári püspök lelkipásztori útjának első állomása a Neuburg an der Donau közelében fekvő „Heilig Kreuz“ in Bergen 260. zarándok évadjának megnyitó szentmiséje volt. Ezt az alkalmat használták fel, hogy a hely lelki igazgatóját, Dr. Franz Kaspar prelátust, aki az egyházmegyénk tiszteletbeli kanonokja, köszöntsék 80. születésnapja alkalmából. A szentmise szónoka Gerhard Pieschl limburgi segédpüspök volt. A környékbeli papokon kívül megjelent a helyi, eichstätt-i egyházmegye általános helynöke, Isidor Vollnhals is. A jubilánst a szentmise végén köszöntötte többek között Bernhard Gmehling, a város főpolgármestere. A kötetlen együttlét után lehetőség nyílt a kincstár értékeinek megtekintésére is.

Az ünnepi szentmisét követően Spányi Antal püspök felkereste  Neubrurg an der Donau városában az Angolkisasszonyok Ward Mária kolostorát. Mivel Németország, Ausztria és Magyarország egy rendi provinciát alkot, az egyházmegyénk területén, Piliscsabán is jelen levő kongregáció lehetőségeiről és terveiről tájékozódott a rend magyarországi referensétől.

A lelkipásztori út utolsó napján, május 28-án, hétfőn a főpásztor Mariazell-ben mutatott be szentmisét a bazilika kegyoltáránál, melyen az érdi Marianum iskola diákjaihoz a Lea Otthon munkatársai, érdi, sóskúti, tárnoki és pusztavámi zarándokok is csatlakoztak. A mise elején a bencés rend képviselője köszöntötte  Spányi Antal püspököt és a zarándokokat. Beszédében a főpásztor a család életén keresztül mutatta be a Mennyei Atya családjában Máriának, Égi Édesanyánknak a szerepét. A mise végén az egybegyűltek felköszöntötték a püspöki jubileumát idén ünneplő székesfehérvári püspököt, és megköszönték másfél évtizedes megyéspüspöki szolgálatát. A szentmisén Gábor Krisztina (Graz) végezte az orgonista szolgálatot.

Hajdu Ferenc helynök
 


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk