Sajtónyilvános faültetés - beszámoló

2018. 05. 29. | | 2018. 05. 29.

 

 

 

Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!

2018.05.29. - A Székesfehérvári Püspökség kertjében egy díszkörtefát ültettek, amivel az „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” címmel indított akcióhoz csatlakoztak. Nemrégiben közös felhívással fordult a Krajczáros Alapítvány, a Bársony István Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, hogy minél több helyen ültessenek egy fát az I. világháború centenáriuma alkalmából, a Nagy Háborúban elesettekért.

Székesfehérvár katonaváros hírnevére tekintettel, nem egy, hanem száz fát szeretnénk elültetni a város különböző pontjain, aminek az első faültetése volt a Székesfehérvári Püspökség kertjében.

Kedden délután a Székesfehérvári Püspökség udvarán gyűltek össze a háborús hősökre emlékeztető akció kezdeményezői és támogatói. Spányi Antal megyés püspök, Róth Péter alpolgármester, Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Karsai Béla, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke közösen ültette el azt a díszkörtefát, amely az első fehérvári facsemete a program keretében. A három civil szervezet „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” címmel tett közzé felhívást a Nagy Háború centenáriuma apropóján.

Egy nemzet gyökerei akkor erősek, ha tud a múltjából erőt meríteni, és a régiek példája ad inspirációt a jelen problémáinak megoldására, így tudunk bizalommal tekinteni a jövőbe – mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök. „Hányattatott, nehéz sorsa volt a nemzetnek, és öröm számomra, hogy ezt a sorsot mégis példaként tudjuk megélni és példaként tudunk emlékezni hőseinkre a Krajcáros Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és az egyházmegye összefogásával. Az emlékfa ültetésével arra szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy az élet mit is jelent. Tesszük ezt azzal a reménnyel, hogy az életet, amit kaptunk, felelősen tudjuk megélni, és hűségesek tudunk maradni a régiek szelleméhez, hogy Szent István örökségében tudjuk építeni a jövőnket. Ne csak a múltunk legyen dicsőséges, hanem a jövőnk is legyen szép, erős és életet jelentő minden magyar számára" – mondta a megyés püspök.

„Aki fát ültet, azt szokták mondani, hogy a jövőnek teszi. Mi azért ültetünk fát, mert a múltra szeretnénk felhívni a figyelmet. Székesfehérvár számos fia vérzett az I. világháború különböző frontjain. Ez a város megtette a magáét, megtette a kötelességét” – emlékeztetett Róth Péter alpolgármester. Mint mondta, az első fa elültetése, amelyet még további fák fognak követni, erre hívja fel a figyelmet. „Mi vagyunk az a generáció, aki át tudja örökíteni mindezt az emlékezést a következő generációk számára. A mi dédszüleink, nagyszüleink voltak ott, és reméljük, hogy a mi unokáink, dédunokáink is látni fogják majd ezeket a fákat, és gondolnak az 1914 és 1918 közötti évek szörnyűségeire. Emlékeznek mindazokra, akik szenvedtek, minden áldozatra és minden elhunytra.”

A felhívást közzé tevő szervezetek képviselői az akciót a Föld napján, a sárkeresztesi Bársony István Emlékparkban elindították – mondta Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Püspökség udvarán az első fehérvári fa elültetésére került sor. A májustól novemberig tartó akcióhoz bármely közösség csatlakozhat. A civil szervezetek azt szeretnék, ha ez egy országhatárokon átívelő, az elkövetkező száz esztendőre emberi emlékezetet őrző programmá bővülne. A kezdeményezés november 11-éig, az Emlékezés napjáig él, amikor 11 óra 11 perckor – csatlakozva a nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz – Székesfehérváron is fellobbannak majd a mécsesek. Ezzel emlékeznek az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírására, és emlékeznek arra a közel 20 millió emberre, aki életét vesztette a Nagy Háborúban.

Szöveg forrása: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Lakata Pál

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk