Múzeumok éjszakája - sajtótájékoztató - beszámoló

2018. 06. 15. | | 2018. 06. 15.

 

 

10 éves a Székesfehérvári Múzeumok Éjszakája

2018.06.15. – Idén 10 éves múltra tekint vissza a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája, a város és környékének egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye, amely évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján a fesztivál helyszíneire. A hagyományoknak megfelelően a Székesfehérvári Püspökségen mutatták be a professzionálisan megszervezett, valódi családi élményt ígérő éjszaka idei rendezvényeit.

Az intézmények példás összefogásának is köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben 25 szervezet és intézmény vett részt a szervezésben, annak érdekében, hogy sok száz programot valósíthassanak meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával, amivel összesen mintegy negyvenezer látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt – mondta el Spányi Antal megyés püspök a sajtótájékoztatón. A rendezvény minden évben más és más tematika köré szerveződik. 2018-ban a Család és kultúra a fő gondolatkör, de a fehérvári programok között a Barokk- és Mátyás-évhez kötődő lehetőségeket is kínálnak.

Brájer Éva alpolgármester a Hetedhét Játékmúzeum megújult Réber-kiállítására hívta fel a figyelmet, ami miatt érdemes betérni a tárlatvezetésre, a közös családi játékra. A gazdag programban azonban szerepel a Családi titkok játék, éjszakai kaland, szatyor varroda, zajzenei koncert, gastro casino és ólomkatona-öntés is. Csupán néhány cím a Múzeumok Éjszakája programjainak sorában, amelyek jól jelzik, izgalmas estének néz elébe a kultúrára fogékony közönség június 23-án, szombaton. A családi foglalkozások, mesejátékok, a históriás táncház mellett tárlatvezetések, érdekes előadások, beszélgetések várják az érdeklődőket minden korosztályból. Az est koncertkínálata is igen gazdag: jazzmuzsika és népzene, egyházi kórusok és filmzenei csemegék egyaránt szerepelnek a palettán. A belvárostól távolabbi fehérvári helyszínekre, illetve a pákozdi Katonai Emlékparkba és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz különjáratokkal juthatnak el a látogatók.

Az Egyházmegyei Múzeumban Závodszky Noémi színművésznő és Tóth Tamás esperes is kalauzolja majd az érdeklődőket egy-egy alkalommal a „Föld és ég között” című kiállításban. Lesz sör- és borkóstoló, koncert és kézműves foglalkozás is.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, ennek ára 200 forint, a bevétel jótékony célokat szolgál. A karszalag birtokában június 23-án, szombaton 16 órától Székesfehérvár helyi járatos buszai ingyenesen vehetők igénybe. A karszalagok elővételben június 19-től megvásárolhatók a Tourinform Irodában (Hiemer-ház), illetve a rendezvény napján minden helyszínen és a Városház téri információs faházban.

Püspöki köszöntő letöltése: 2018puspokikoszonto_muzejsz_sajtotaj.pdf (406 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette Kis Emőke
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk