Információs iroda és mobil App szolgáltatás az autistákért - beszámoló

2018. 04. 27. | | 2018. 05. 02.

 

 

Információs iroda és mobil App szolgáltatás az autistákért

2018.04.27. – Tájékoztató rendezvényt szervezett a Székesfehérváron is megnyílt, az Autisták Országos Szövetsége Info-Pont irodája, amely segítséget nyújt az érintett családoknak a korszerű autizmus ismeretek megszerzésében, információáramoltatásban, kapcsolatépítésben, helyi együttműködések elindításában, a szakszerű segítség elérésében. Az irodát Fehérváron a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány működteti, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye is támogat. Az eseményen bemutatásra került egy új mobilalkalmazás az autistákért.

A tájékoztató rendezvény vendége volt Spányi Antal püspök, aki 2008 óta támogatja a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány munkáját. Az alapítvány által működtetett székesfehérvári Info-Pont irodát a Móri út 16. szám alatt találhatják meg az érdeklődők.

Az AOSZ Info-Pont irodák az Autisták Országos Szövetségének szolgáltatásait nyújtják az ország hat pontján, köztük Fehérváron is. A regionális központ tájékoztató rendezvényt szervezett, melynek keretében bemutatták a fejlesztés alatt álló DATA mindennAPPra elnevezésű mobil applikációt, infokommunikációs eszközt. Az AOSZ új projektje, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával közös konzorciumban valósul meg.

A nagyszabású projekt, több mint 450 millió forint értékben, két év alatt fejleszt egy olyan applikációt, amely az autista személyek mindennapjait, életminőségét teszi majd könnyebbé. Egy innovatív és korszerű eszközt ad mind az érintettek, mind a velük foglalkozó szakemberek kezébe. Ennek hosszú távú, fenntartható működtetéséhez információs és kommunikációs hátteret, valamint az üzemeltetési környezet kialakítását végzik a szakemberek.

A projekt célja, hogy az internet alapú szolgáltatással segítse az autista gyermekek és felnőttek önálló életét, hogy az érintettek minél szélesebb körben használhassák majd az applikációt.

A projekt legnagyobb előnye, hogy egységes rendszerben, de egyéni igényekre szabható támogatást hoz létre, ezáltal az autista személyek, családtagjaik, s az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget. A mindennapok megkönnyítése mellett a fejlesztés segíti az autista emberek szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférését is.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta KataKapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk