Szolgálat-közösségteremtés-elfogadás

2018. 06. 26. | | 2018. 06. 25.

 

 



2018.06.26. - Évek óta úgy kezdődik sok Ciszterci Szent István gimnazista nyári szünideje, hogy a Karitász által működtetett Szent Kristóf Házban tölt el egy hetet. A közös program lehetőségét a MOL Új Európa Alapítványának KÖSZ! pályázata biztosítja, amelynek keretében, napi 3-5 órában különböző játék, beszélgetés, közös színjátszás, kirándulás, tanulás, ének segít bennünket a megismerésben, élményszerzésben. Ennek a hétnek több célja is van, hiszen amellett, hogy a diákok itt teljesíthetik az iskolai közösségi szolgálatukat, megismerhetik a fogyatékkal élők mindennapjait, közösen tevékenykedhetnek, játszhatnak, sőt megtapasztalhatják azt is, hogy mit adhatnak számukra azok a különleges képességű fiatalok, akik a Szent Kristóf Házba járnak.

Szolgálat
Ahogyan a címben is szerepel, a szolgálat az egyik meghatározó tevékenység, hiszen minden ember számára nagy ajándék, ha találkozhat olyanokkal, akik segítik az ő életét. Ez történhet meg ezen a héten, amikor a különböző akadályozottsággal élő fiatalokat segíthetik, szolgálhatják a ciszteres diákok. Nem arról szól a dolog, hogy kiszolgálják őket, hogy mindenben az ő akaratuk érvényesül, de lehetőség adódik arra, hogy személyre szólóan figyeljenek rájuk, hogy meghallgassák őket, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek valaminek az elérésében. Mivel sok diák érkezik erre a hétre, szinte minden fiatal mellé kerül valaki, aki azon a héten a kísérője, a segítője lesz.

Közösségteremtés
A program célja az is, hogy valamiféle közösséget teremtsünk, ami túlmutat az itt töltött időn, személyes, és a későbbiekben is építő. Mivel év közben több alkalommal is találkoznak a két intézmény fiataljai, nagy örömmel fogadják egymást, felidézik a közös élményeket, de sokan rendszeresen tartják külön is a kapcsolatot. Kicsit felelősséget vállalnak egymásért, megosztják örömeiket, szomorúságaikat, élményeiket.

Elfogadás
Minden ember egyedi és megismételhetetlen kincsekkel érkezik a Földre. A szerető Isten mindenkit egyformán szeret, de mi sajnos ezt nem mindig tudjuk jól csinálni. Rengeteg előítélet, fenntartás, idegenkedés, talán félelem az ismeretlentől, ami akadályoz bennünket ebben. Pedig ha közel tudunk engedni valakit magunkhoz, akkor egyértelművé válik, hogy ajándékok lehetünk egymás számára. Ez a hét ebben is segít minden résztvevőt. Az együtt töltött idő, a másik megismerése, egyedi, különleges személyiségének megmutatása megnyitja számunkra az elfogadás lehetőségét. Ami aztán nem is áll meg a puszta elfogadásnál, hanem a másik ember átöleléséhez visz közel.

Idei táborunkban ismét jólesően elfáradtunk – munkatársak, tanárok, diákok, fiatalok –, de rengeteget tanultunk egymástól, alakítottuk érzékenységünket, megéltük a szeretet, a közösség erejét. Bizonyítékként álljon itt néhány fotó.

Karitász

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk