Szép Otthonok Program - Karitász

2018. 06. 12. | | 2018. 06. 12.

 

 

2018.06.12. - A Katolikus Karitász segélyezési programjait nagyban jellemzi az öngondoskodás elérésére való törekvés. Az eredményes, hosszú távú segítségnyújtás ismérve, hogy mankóként funkcionál, előbb-utóbb nincs szükség rá, a rászoruló önerejéből képes megküzdeni a nehézségeivel és talpon maradni a mindennapi élet kihívásai közepette.

Országos szinten a második alkalommal indult útjára a Szép Otthon Program, amelynek célja a lakókörnyezet szebbé, otthonosabbá tétele. Idén a Székesfehérvári Egyházmegyében 10 család (6 Seregélyesen, 4 Érden és 1 Kőszárhegyen) kap a Katolikus Karitásztól eszköz- és anyagi támogatást ahhoz, hogy önerejük hozzáadásával rendezett, tiszta, barátságos otthonokat alakítsanak ki. A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász koordinálásával zajló program során a családok több lépcsőben (a munkafolyamatoknak megfelelően) megkapják az egységcsomagok tartalmát: lapátot, kapát, ásót, partvist, seprűt, hulladékzsákot, súrolókefét, felmosó szettet, tisztító- és fertőtlenítőszereket, glettet, festéket és festőhengereket. A félévig tartó projekt során a lakások/házak tisztántartása, rendbetétele után és fenntartása mellett eljutunk az otthonok kifestéséig, amit még egyedi igények figyelembevétele és kielégítése is kiegészíthet. Az egyedi igények között szerepel penésztelenítés, ács- és bádogos munka, konténer rendelés, csaptelep, mosogatótálca beszerzése, nyílászárók javítása, cseréje…

A program fontos része a családok kísérése, utánkövetése, amelynek során igény szerint gazdálkodási- pénzügyi tanácsadás, tájékoztatás is napirendre kerül, de a beszélgetések alatt gyereknevelési, háztartásvezetési kérdések is felvetődnek. A programban részt vevő karitász önkénteseknek tehát lehetőségük van széleskörű segítségnyújtásra, akár életszemléletbeli, életvezetési beállítódások csiszolására is.  

Karitász

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk