Szent Erzsébet kiállítás Székesfehérváron - beszámoló

2016. 07. 07. | | 2016. 07. 12.

 

 

Beragyogta a világot - Székesfehérvárra is megérkezett a Szent Erzsébet emlékeket bemutató kiállítás

2016.07.07. - Szent Erzsébet születésének ünnepéhez kapcsolódva Beragyogta a világot címmel - Szent Erzsébet emlékekről nyílt fotókiállítás Székesfehérváron. A Karitász védőszentjének tiszteletére rendezett tárlatnak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont. Dr. Varsányi Katalin gyógyszerész, fotográfus bejárva a világot, több mint harminc éve gyűjti az Árpád-házi Szent Erzsébet ábrázolásokat. A tárlaton látható fotók nemcsak Európai országokban készültek, hanem brazíliai, kanadai és indiai emlékeket is megőriztek.

A július 7-i ünnepségen Spányi Antal püspök, a katolikus karitász püspök-elnöke nyitotta meg a kiállítást. Köszöntőjében II. András magyar király és Merániai Gertrúd lányának, Árpád-házi Szent Erzsébetnek életét, minden ember elé példaként állította. „A szívből imádkozó gyermekből, odaadó feleség és anya lett, aki mindig igyekezett feladatát teljesíteni és a rábízottaknak gondját viselni. Boldog családi élet után, özvegyen még inkább Istennek élt, a jó szolgálatába állította életét. Istenre bízva önmagát halt meg fiatalon, és hisszük, hogy a szentek között ma is tesz értünk.” - hangsúlyozta a püspök. A főpásztor megköszönte a kiállítás alkotójának Dr. Varsányi Katalinnak, hogy Szent Erzsébetnek, a szolgáló szeretet védőszentjének életművét, a saját eszközeivel, odaadóan és hűségesen terjeszti. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász megalakulása óta Szent Erzsébet nyomdokain jár. A szegények segítőjeként ismerik, első gyerekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat létesített, ahol maga is segített a betegápolásban. „Szent Erzsébet életének minden szakaszában Isten szeretetének békéjében és örömében élt. Ezek voltak lelkének igazi kincsei és ezeket osztogatta bőkezűen mindenkinek.”- mondta a megyés püspök.

Dr. Varsányi Katalin rövid beszédében bemutatta a kiállítás fényképeit és tárgyi emlékeit, amelyek Szent Erzsébet tiszteletét örökítik meg világszerte. A gyógyszerészként dolgozó amatőr fotós  megosztotta az érdeklődőkkel a fotók születésének történetét. Beszélt arról, hogyan érintette meg a betegek segítője és fedezte fel az üzenetét a gyógyszerész szakmában. Megköszönte Spányi Antal megyés püspöknek a lehetőséget, hogy a tárlat Székesfehérvárra is elérkezhetett. Bemutatta, hogy Szent Erzsébet jótékony cselekedetei az utókorra milyen hatást gyakoroltak, és kiemelte, hogy a szent minden emberben a szenvedő Krisztust látta. Legismertebb mondását idézte, amelyet meg kellene fogadni a ma emberének is: „Látjátok, az embereket boldoggá kell tenni.”

Dr. Varsányi Katalin első kiállítását 2007-ben nyitották meg Budapesten, az Avilai Szent Teréz templomban. Azóta volt tárlata többek között Kassán, Fehérvárcsurgón, Veszprémben, Nyírbátorban, Zsámbékon, Fóton, Cegléden és különféle intézményekben, rendezvényeken. A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a 23. helyszíne a Szent Erzsébet életéről és kultuszáról szóló fotókiállításnak. A kiállítást megtekintették a XIII. Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetem résztvevői is - gyógyszerészek, kutatók, egyetemi tanárok, a szakma iránt érdeklődők, muzeológusok, egyetemisták - akik Székesfehérváron tartották szakmai ülésüket a gyógyszerészet és a hit kapcsolatának témájában.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk