Székesfehérváron jártak a zagyvapálfalvai hívek - beszámoló

2018. 03. 03. | | 2018. 03. 12.

 

 

 

Székesfehérváron jártak a zagyvapálfalvai hívek

2018. március 3. - Templomtervezőjük nyomában Fehérvárra zarándokoltak a zagyvapálfalvai Jézus Szíve Plébánia Egyházközség tagjai. Templomuk felszentelésének 85. évfordulójára emlékévet hirdettek, melynek egyik fő programjaként ellátogattak dr. Fábián Gáspár templomtervező sírjához, Székesfehérvárra.

A mintegy 50 fős zarándokközösség a közelgő nemzeti ünnepre való tekintettel megállt Pákozdon, hogy elhelyezze az emlékezés koszorúját a hős katonák előtti tiszteletük jeléül. Imádkoztak a Don-kanyar Emlékkápolnánál fejet hajtva az ismeretlen katona sírjánál, a háború ismert és névtelen áldozatai előtt.

Székesfehérvárra érkezve a Prohászka Ottokár Emléktemplomban várták a zarándokokat. Lovász László Rajmund OFM tartott szentmisét a vendégeknek, majd helyi vezetéssel bemutatták a templomot, kiemelve dr. Fábián Gáspár templomtervező munkáját, Prohászka Ottokár és Kaszap István emlékét. Ezt követően a zarándokok a templomkertben megkoszorúzták dr. Fábián Gáspár sírját.

A napot a belváros megtekintésével folytatták, ellátogattak a Nemzeti Emlékhelyre, ahol láthatták az Aba-Novák Vilmos által festett freskót. Megidézték Szent István emlékét a Városházán is, a Szent Korona és a koronázási jelvények másolata előtt. A zarándokok az órajáték, a bazilika és a világháborús emlékművek meglátogatása után az Egyházmegyei Múzeumban zárták a napot, ahol a Prohászka Ottokár püspök életéről, valamint a Föld és ég között, imádságról szóló kiállítást tekintették meg.

Beszámoló teljes szövege: 1803zagyvapalfalvizarandokok.pdf (125 kB)

Berta Kata - Veszelovszki Balázs
Képek: Veszelovszki Balázs


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk