Püspöki szentmise Szent Donát ünnepén - beszámoló

2018. 08. 05. | | 2018. 08. 07.

 



„Emberé a munka, Istené az áldás” – Püspöki szentmise Szent Donát ünnepén

2018.08.05. – Sokan vettek részt idén is a székesfehérvári Donát-kápolna búcsúján, melyen Spányi Antal megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét Fehérvár legmagasabb pontján, ahol 1733-ban építettek először Szent Donát tiszteletére kápolnát a helyi szőlőműves polgárság kérésére. A megyés főpásztor a búcsúi szentmisén imádkozott a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez, kérve közbenjárását nemcsak a jó termésért, hanem az Öreghegyen élőkért, a város minden polgáráért.

Évről évre összegyűlünk itt Isten felé fordulva, hogy Szent Donát égi közbenjárását kérjük – köszöntötte a jelenlévőket Tornyai Gábor atya, aki mint elmondta, a szentmise előtt nagy bizalommal imádkozott a szenthez, hogy ezúttal se mossa el az eső a jeles ünnepet.

„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását. Szent Donátét is itt, ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét” – emelte ki szentbeszédében a megyés püspök. „Egész életüket, egész kultúrájukat, mindennapjaikat, családi ünnepeiket, napjaikat, hónapjaikat, az egész évüket, mind-mind az Isten jelenlétében próbálták megélni. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, keresztvetéssel kezdték és fejezték be napjaikat, fontosak voltak a mindennapi fohászok és imádságok, fontosak voltak a családi és egyházi ünnepek, amelyekben lehozták magukhoz és befogadták az Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket” – hangsúlyozta Spányi Antal, aki így folytatta: „az ember – furcsa módon – gondolkodásában változva, elkezdte a természetet is manipulálni. Azt hitte, hogy ez az ész diadala, hogy egyre inkább bele tud nyúlni a világ rendjébe. Látjuk, hogy mi mindent meg tudunk tenni. Ismerjük a mikro- és makrovilág titkait” – hangzott el a beszédben.

A főpásztor arról is beszélt, pontosan tudjuk és látjuk, hogy a civilizációnkkal mennyit ártunk, nemcsak a világnak, hanem önmagunknak. „Megnyitottuk az ózonréteget, és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, ezzel elszennyeztük az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy augusztus elején elhasználtuk már azt az energiamennyiséget, amennyit igazából az esztendő végéig szabadott volna felhasználnunk. Belenyúlunk a világba, azt hisszük, hogy tudunk mindent irányítani, nincsen már szükségünk Istenre sem. Ezáltal kiszolgáltatottá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk meg” – mondta a püspök, majd arról beszélt, a hívőknek ma is fontos Szent Donáthoz fohászkodni és megőrizni a hagyományokat, mert ez tartja meg a hitet, a reményt. Így tapasztaljuk meg, hogy a szentekkel együtt az egyház ma is él, és kérheti Isten bőséges áldását mindannyiunk életére.

Az ünnepségen a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend is képviseltette magát  Mészárovics Imre elnök, nagymester vezetésével. A borlovagrend kiemelt célja a nagy múltú öreghegyi borkultúra támogatása, és a szőlőműves tradíciók tiszteletének fölelevenítése. Az öreghegy egykor 500 hektáros borművelő területét a növekvő város bekebelezte, de nagyon sok öreghegyi telken található még régi szőlőtőke.

A Szent Donát-kápolna búcsúján részt vettek a város önkormányzati képviselői és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is. A zenei szolgálatot az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom kórusa végezte. A szentmise után az ünneplők a templom mögötti téren, a Borlovagrend meghívására közös borkóstolón vettek részt, az egyházközség képviselő-testülete finom pogácsával várta a vendégeket.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


 


 

Korábbi beszámolóink:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk