Püspöki áldás az érdi Marianum iskolára - beszámoló

2017. 10. 05. | | 2017. 10. 17.

 

 

Egész életünk hálaadás legyen - Püspöki áldás a megújított Marianum iskolára Érden

2017.10.05. – Ünnepi hálaadó szentmise keretében áldotta meg Spányi Antal megyés püspök az egyházmegye fenntartásában működő, teljes energetikai korszerűsítéssel felújított, Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolát. Az eseményen részt vett Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a fenntartó egyházmegye képviselői, T. Mészáros András polgármester, Sárközi Márta tankerületi igazgató, Érd város vezetése, az intézmény pedagógusai, diákjai és a szülők is.

Hajdu Ferenc helynök, az iskola püspöki biztosa, az ünnepi szentmise elején az intézmény felújításával, bővítésével kapcsolatban kiemelte: az iskola nemcsak betonból, kőből, acélból, hanem sokkal inkább abból a bizalomból épült, ami lehetővé tette a felújítást. A már megkezdett bővítés sem csupán az emberektől függ, hanem Isten kegyelmén alapul. A munkálatok befejezése után most, a lelkek építése kap nagyobb hangsúlyt.

Spányi Antal püspök a szentmisében arról beszélt, Isten meghallgatja azokat a kéréseinket, amelyek az Ő terveivel megegyeznek. Fontos azonban, hogy ne csak kérni tudjunk, hanem a hálát is adjunk mindazért, amit kaptunk. Egész keresztényi életünket, viselkedésünket járja át a köszönet Isten felé.  A másik kiemelten fontos az ember életében, hogy munkáját becsületesen végezze, a legjobb tudása szerint. Ha megteszünk mindent, ami tőlünk telik, Isten áldása kíséri törekvéseinket.

Az iskola energetikai korszerűsítését a Székesfehérvári Egyházmegye pályázati forrás segítségével finanszírozta. A munkálatokat a nyári szünetben végezték: kicserélték a nyílászárókat, az épületet újravakolták, színezték, felújították a gépészetet, szigetelték a pincefödémet. Takácsné Tóth Noémi iskolaigazgató hangsúlyozta bár a felújítási munkálatok lezárultak, az építkezésnek nincs vége: elkezdődött az iskola új szárnyának építése. Itt tornaterem, étkező, osztálytermek kapnak majd helyet. 410 gyerek folytathatja majd tanulmányaikat a gimnáziumi osztályok bővülésével.

Az ünnepség végén a megyés püspök megáldotta az újonnan épült közösségi házat is. Az érdi plébánia életében 30 éves álom volt, valósult meg. Az egyházközség elsőként a katolikus iskolát szerette volna korszerűsíteni, most kerülhetett sor a plébánia bővítésére.  Az újonnan épült közösségi ház több funkciót is ellát, az épületen keresztül akadálymentesen léphetnek a templomtérbe azok, akik erre rászorulnak, kiszolgálja majd a kisgyermekes családok igényeit is, főként a szentmise liturgiájának kísérését, egy számukra elkülönített térben. Természetesen a ház közösségi alkalmakra is ad majd lehetőséget. A díszterem és a tetőtér nagyobb plébániai rendezvények lebonyolítására is megfelelően lett kialakítva.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata



 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk