Pedagógusok nagyböjti lelkigyakorlata - beszámoló

2015. 02. 19. | | frissítve 2015. 02. 25.

 

 

Február 19. és 21. között zajlott az iszkaszentgyörgyi Lelki Centrumban az egyházmegye fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények pedagógusai számára 13. alkalommal megszervezett lelkigyakorlat, amelyen 24 pedagógus vett részt.

A program vezetője Ugrits Tamás irodaigazgató úr volt, aki kiemelte, hogy mennyire fontos az, hogy időről időre elvonuljanak a pedagógusok, maguk mögött hagyják a világ zaját. Áttekintsék Istennel való kapcsolatukat, csak Istenre figyeljenek. Ez megerősíti őket keresztény pedagógusi hivatásukban és a tanúságtételben is.

Tamás atya elmélkedésének középpontjába a Zsidókhoz írt levél erkölcsi intelmeiből idézett „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké” gondolatot helyezte. Kiemelte, hogy éljünk méltón ahhoz a hivatáshoz, amit kaptunk, alázatban, szerénységben, szelídségben és türelemben. Hivatásunk ne kényszer legyen, hanem önkéntes, ne haszonlesésből, hanem buzgóságból és örömmel végezzük. Útmutatást adott, hogy mindehhez az erőt az imádságból vegyük, amely élő kapcsolat Istennel. Hozzá emeljük szívünket, vele beszélgetünk, aki minden erő és kegyelem forrása a mindennapi életben. Példaképünk Jézus Krisztus, aki „Az út, az igazság és az élet.” (Jn14,6) Végül elhangzott, hogy a szeretet a legfőbb parancs, a legkiválóbb adomány. Szeretni hivatásunkat és szeretni azokat, akikért elhivatottak vagyunk.  

Parancsunk van mind Isten, mind az emberek szeretetére, esetünkben különös tekintettel tanítványainkra. Zárómondataiban a Szeretet himnuszát (1Kor.13) idézte: „A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, minden elhisz, mindent remél, mindent elvisel. S a szeretet nem szűnik meg soha.”

Ez a bűnbánati időszak jó lehetőség arra, hogy lelkigyakorlaton vegyünk részt, hogy Jézus Krisztus feltámadásának megünneplésére készüljünk a hitben való elmélyülés és a kiengesztelődés segítségével, ezen keresztül megerősödve hivatásunkban.

A pedagógusok közösen imádkoztak családtagjaikért, akik lehetővé tették számukra, hogy Iszkaszentgyörgy csendjében csak lelkükre és Istenre figyeljenek.

Hálásan köszönjük Püspök úrnak és Tamás atyának, hogy lehetővé tették számunkra ezt a lelki feltöltődést.

Résztvevő pedagógusok

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk