Papi lelkigyakorlat - beszámoló

2017. 07. 31. | | 2017. 08. 04.

 

 

Milyen legyen egy mai pap?  - A székesfehérvári egyházmegye papi lelkigyakorlata Székesfehérváron

2017.08.03. - Idén is Székesfehérváron tartották az egyházmegye papjainak éves lelkigyakorlatát, amelyen a napi imák, elmélkedések, beszélgetések vezérfonalát Lukácsi Zoltán a Győri Hittudományi Főiskola rektorának gondolatai adták.

A hét során a „milyennek kell és milyennek nem szabad lennie egy papnak?” - kérdését járták körül, de emellett téma volt a Szent László év, valamint a Szentírás szerepének újbóli felfedezése. „A papok életében sem mindig, de vannak hívők, akiknek egyáltalán nincs jelen a Biblia olvasásának mindennapi gyakorlata. A hitoktatásban is kevésbé hangsúlyozzák a Szentírást, inkább katekizmus és kevésbé biblikus központú tanítás van  ma a gyakorlatban.” - hangzott el az előadásban, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen sokszor keressük Isten szavait, közléseit életünkben, amelyre választ találhatnánk a Szentírásban. Az előadó egy elmélkedést Máriának is szentelt, akitől mint elmondta, a legtöbbet tanulhatják a papok, a hívő keresztények Krisztus követésében.

A papi lelkigyakorlat záró szentmiséjén az előadó összefoglalva a hét témáit elmondta: kényes egyensúlyt kell tartani minden papnak abban, hogy az egyház régi kincseiből mi az, amit semmiképp sem szabad átalakítani, és mi az, amit bevehet a kincsei közé, hogy a mai modern világban hirdetni tudja az evangéliumot. „Az örömhírt nem megőrzésre, hanem továbbadásra kaptuk. De vigyáznunk kell, hogy a siker érdekében nehogy elvilágiasodottan, követelmények támasztása nélkül hirdessük Isten Igéjét. Tudnunk kell, mikor mit kell elővenni a kincsekből, hogy Krisztus ügyét előmozdítsuk. Attól, hogy valami régi nem feltétlenül értéktelen, és nem biztos, hogy attól értékes, mert új.” - hangzott el a szentbeszédben.

Lukácsi Zoltán beszéde végén kérte a megkülönböztetés adományát, hogy mindenki tudja mi a rossz és mi a jó. A rendelkezésére álló időben ajándékként élje meg a világot és az időt. Isten törvényei és szándékai szerint hajtsa uralma alá a földet. „Ne vesztegessük el a drága perceket, mert az idő előkészít az időtlenségre. Az időt a lehető legjobban meg kell szentelni, a Szent Isten jelenlétével, hogy önmagunkat és a ránk bízottakat, az idő teljessége felé irányítsuk.”- fejezte be lelkigyakorlatos beszédeit a  rektor.

Lukácsi Zoltán a székesfehérvári egyházmegye papjai számára egész évben rekollekciókat is tart, amelyen minden alkalommal a szentségimádásokon az Eucharisztiáról is elmélkedik. A 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszusra készülve az előadó fontosnak tartja, hogy az adorációban ne csak egy rutinszerű találkozás legyen a szentségi Jézussal, hanem mindenki gondolja át ki előtt fohászkodik, imádkozik Istenhez. A rektor ezért ebben az évben a kenyér szimbolikájától kezdve egészen annak természetfeletti vonatkozásáig áttekinti az Eucharisztia lényegét.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk