Óvodaátadó ünnepség volt Martonvásáron - beszámoló

2017. 09. 12. | | 2017. 09. 12.

 

 2017.09.12. - A hivatalos átadás után az óvódások kedves ünnepi köszöntésével vette át a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásába Spányi Antal megyés püspök a martonvásári Szent László Regionális Tagóvodát. Az eseményen részt vett a város polgármestere és azok a szülők is, akiknek összefogásával a keresztény szellemiségű óvoda létrejöhetett.

A főpásztort és az ünnepségen megjelenteket Martonvásár plébánosa Kovács Zoltán püspöki biztos köszöntötte. Személyes hangú beszédében elmondta, hogy egykori óvodája egész életre szóló, meghatározó gyermekkori élménye maradt. Szeretné, ha a martonvásári óvodások is felnőtt korukban hálával és szeretettel gondolnának vissza életüknek erre nagyon fontos korszakára.

Az intézmény vezetője Jakabné Pátkai Júlia is köszönetét fejezte ki a megyés püspöknek, hogy az intézmény dolgozói, - akiknek 90%-a katolikus hitüket megélő, jó szakmai tudással rendelkező munkatárs - az egyházi fenntartással biztosítva látják az eredeti alapokat adó célt, hogy az óvoda a jövőben is az evangélium szellemét, a szeretet légkörét sugározza, a hívő és kereső családok számára. A keresztény értékek közvetítésével őrizze a hagyományokat, erősítse a gyermekekben a magyarságtudatot, felvállalja a Krisztustól kapott parancsot, a misszionálást is.

Spányi Antal megyés püspök az átadó ünnepségen megköszönte a város vezetésének nyitottságát, és a szülők buzgóságát, hogy a katolikus óvoda eddig is működhetett. Azt kívánta, az óvodapedagógusok mindig következetes módon nevelhessenek, a kereszténység kétezer éves hagyománya szellemében. A foglalkozások, a hitoktatás mind azt a célt szolgálják, hogy a szülőkkel is megismertessék az Egyházat.  A keresztény nevelés azonban nem csak hitoktatást jelent, a nevelők életpéldájukkal, hitük gyakorlásával olyan keresztény légkört tudnak teremteni, amelyből a gyermekek hite is megerősödhet.

Az 1999-ben alapított intézmény 2007-ig az Óvoda Gyermekeinkért Alapítvány fenntartásában működött, és fogadta mindazon családok 3-6 éves korú gyermekeit a régióból, akik fontosnak tartották, hogy gyermekeik a keresztény értékek szellemében nevelkedjenek. Az óvoda 2007-től az intézmény fenntarthatósága érdekében a Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulásához csatlakozott.

A Szent László Óvodát választó szülők  többnyire hitüket gyakorló nagycsaládosok, valamint hitüket kereső családok, akik gyermekeik számára katolikus nevelést szeretnének biztosítani. Az ünnepségen jelenlevő hálás szülők a Salve Regina énekkel köszönték meg a főpásztor támogatását.

Spányi Antal püspök az ünnepség végén megáldotta az óvodát, a gyermekeket és mindazokat, akik az intézményben dolgoznak. Átadta az óvodásoknak szánt ajándékokat és meglátogatta a foglalkoztató termekben a kicsiket, hogy elbeszélgessen velük.

A Szent László Regionális Tagóvoda 50 férőhelyes, (jelenleg 56 fő) két csoportos, szép természeti környezetben fekvő, családias intézmény. A gyermekek Martonvásár és vonzáskörzete (Ráckeresztúr, Ercsi, Tordas, Gyúró, Baracska, Érd, Kajászó, Szigetszentmiklós, Úrhida) településeiről járnak be. Az óvodában 6 fő teljes állású, és egy 6 órás munkatárs végzi a hivatását.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2018. június >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye 2005-2015

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk