Nemzetközi ministráns találkozó - beszámoló

2006. 07. 30. |

 

 

A Székesfehérvári Egyházmegye ministránsai a római találkozón

Magyar ministránsok Rómában – „Spiritus Vivificat!”

Július 30-a, vasárnap reggel 9 óra. A Prohászka Ottokár Emléktemplom parkolójából kigördülő két zarándokbusz útját szülők tucatjainak könnyes szeme kísérte figyelemmel. Mintegy hetven ministráns, három pap (Brezina Károly atya, Barta Tibor atya, Tornyai Gábor atya), két kispap (Berényi István, Szász Barnabás Dániel) és egy doktornő (Kerémi Beáta) kerekedett fel, hogy elzarándokoljon Rómába, az örök városba, hogy részt vegyen a ministránsok találkozóján.

Utunk Ausztrián keresztül először Padovába, Orvietóba, majd Rómába és végül Assisibe vezetett. A hosszú utat megelőzte a zarándoklatot megnyitó szentmise, melyet Tornyai Gábor atya mutatott be, Károly atya és Tibor atya segédletével. A mintegy 11 órás út után Padovában – Páduai Szent Antal hazájában – szálltunk meg először. Másnap ellátogattunk a Szentről elnevezett templomba, érintve a városka gyönyörű főterét, melyet 79 szobor díszített.

Zarándoklatunk következő állomása Orvieto volt, ahol a Veszprémi Egyházmegye ministránsaival vettünk részt papjaink által bemutatott szentmisén. A helyhez egy csoda is fűződik: 1264-ben történt a közeli Bolsena városában, hogy az ostya a pap kezében átváltoztatás alatt vérezni kezdett. Ismeretes, hogy a csodát az egyik vatikáni freskón Rafael is megörökítette.

Róma négy bazilikáját tekintettük meg: a Szent Péter bazilikát, a Lateráni Szent János bazilikát, a Santa Maria Maggiore-t és végül a Falakon kívüli Szent Pál bazilikát.

Kedden reggel a Szent Péter téren gyülekező ifjúsággal tekintettük meg a Bazilika nevezetességeit: II. János Pál pápa sírját, a Pietát. A Bazilika főhajójának padlózatán felsorolták a világ legnagyobb bazilikáit méretük szerint. Köztük szerepelt az Esztergomi bazilika 118 méterével.

Este 7 órakor már újra a Szent Péter téren gyülekeztünk, hogy különböző nemzetek ministránsaival együtt vegyünk részt a szentmisén, melyet Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek mutatta be. A szentmisén felcsendült az ez alkalomra írt Spritius Vivificat, című dal.

Másnap ugyanitt köszöntötte a pápa általános kihallgatáson saját nyelvén több nemzet ministránsait. Az oltári szolgálatról elmélkedve azt mondta, hogy a ministránsok már „Jézus apostolai”, hiszen tanúbizonyságot tesznek szolgálatukkal. Nagyon közel állnak az Eucharisztikus Jézushoz, és ez az ajándék soha ne váljék megszokottá. Legyenek a hétköznapokban is ministránsok. Majd a magyarokhoz fordult a Szentatya: „Szeretettel köszöntöm …a magyar ministránsokat, akik szép számban vannak jelen, és mindegyik egyházmegyét képviselik. Az oltárszolgálat méltó végzése egyben tanúságtétel, apostolkodás is. Legyetek Krisztus tanúi az oltár közelében. Szívből adom apostoli áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!"

A kihallgatás után következett a találkozóra készült kendő és sapka cseréje, amely jó lehetőség volt a nemzetek közti kommunikációra. A magyarok narancssárga kendője különösen nagy sikert aratott német ministránstestvéreink körében.

Délután több mint 1500 magyar oltári szolgálatot végző ifjú gyűlt össze a Santa Maria degli Angeli e dei Martiri templomban közös szentmisére. A Néri Szent Fülöp templom szintén színhelyéül szolgált egy saját szentmisének.

Pénteken hagytuk el Rómát, és utolsó állomásként Assisibe utaztunk, hogy ott meglátogassuk a Szent Ferenc bazilikát, ahol gitáros szentmisét is tartottunk. Ezután a Madonna degli Angeli templomot utolsóként néztük meg.
Szombaton dél körül értünk haza, a Prohászka templom parkolójába. A zarándoklat során barátságok keletkeztek, mélyültek el. Sok élményt gyűjtöttünk, és nagyon sok lelki energiával feltöltekezve tértünk haza. Jó volt látni a sok fiatalt, akik azért utaztak Rómába, hogy tanúságot tegyenek Krisztus melletti szolgálatukról.

Hézl József
Fényképeket készítette: Bozai Márton és Scherer Máté


Bayer Bálint beszámolója:  ministranstalalkozo2006.pdf (68 kB)



Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk