Nekünk munka, nekik álom program - karitász program Székesfehérváron is - beszámoló

2017. 05. 30. | | 2017. 05. 31.

 

 


Kölcsönös megajándékozottság - Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program Székesfehérváron

2017.05.30. - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában valósult meg egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Székesfehérváron az Alba Caritas Hungarica Alapítvány munkatársai szervezték meg 22 különleges képességű fiatal és 18 munkáltató közreműködésével a Neked munka, nekem álom programot. A projekt segítségével a fogyatékkal élők kipróbálhatták álommunkájukat.

Spányi Antal püspök, karitász elnök a sajtó munkatársainak elmondta: „Nem a szavak a szólamok szintjén kell bátorítani és felemelni azokat, akik támogatásra szorulnak, hanem a tettek mezején. Sokan élnek köztünk olyanok, akik egyedi képességekkel rendelkeznek, akadályoztatva vannak életük bizonyos területein, de a személyi méltóságuk így is teljes és megkérdőjelezhetetlen.„ A püspök arról is beszélt, a befogadó munkáltatóknak és a programban résztvevőknek ajándék ez nap, a kölcsönös megajándékozottság örömét élhetik meg általa.

Nagy Lajosné igazgató felidézte a fehérvári karitász elmúlt 10 évét, amikor lehetőségük nyílt a megváltozott munkaképességűek támogatására, a nyílt munkaerőpiaci elhelyezésükben. Munkájukat forráshiány miatt nem folytathatják, de az ilyen jellegű projektekben örömmel részt vesznek.  

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó az eseményen elmondta: ez kezdeményezés egy napra összehozza a munkaerőpiaci szolgáltatókat és a fogyatékos embereket. A program résztvevői elmehetnek egy olyan munkáltatóhoz, ahol kipróbálhatják magukat álmaik munkakörében. Ennek a napnak a lényege, hogy rámutasson arra is, hogy a fogyatékos emberek a munka világára pozitív hatást gyakorolhatnak.

Értékesítő, mozdonyszerelő, állatgondozó, riporter, cukrász. fociedző, ápoló, konyhai kisegítő, előadó művész – ilyen álommunkák szerepeltek az értelmi-, látás-, hallás- és mozgássérült fiatalok listáján, vagy legalábbis ilyenekkel jelentkeztek a kampányra, amellyel a fehérvári cégeknél egyetlen napra valóra vált az álmuk.

Magyar László az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye vezetője a tájékoztatón bemutatta a házban lakók életét. Elmondta, a különleges képességű fiatalok, naponta okoznak pozitív meglepetést egyediségükkel a munkatársaknak.

A Neked munka, nekem álom program székesfehérvári tájékoztatóján a munkáltatók részéről Sturcz Zénó, a Sturcz Kft. ügyvezetője szólalt fel, aki nem csak a személyes érintettség okán lépett be a projektbe. Mint elmondta a cégük hitvallása, hogy a sérült embereket képességeikhez képest támogassák és segítsék.

A sajtó előtt Poscher Zsolt a Szent Kristóf Ház egyik különleges képességű fiatalja is bemutatkozott, aki nagy érdeklődéssel tekintett gyermek kora óta a mozdonyok iránt. A szervezők segítségével lehetősége nyílt a MÁV egyik szerelőcsarnokában tölteni a napját.

A projekt megálmodói így szerették volna felhívni a munkáltatók figyelmét a lehetséges munkavállalókra, lehetőséget teremteni, hogy a fogyatékos munkavállalók és a cégek képviselői személyesen is megismerjék egymást. A projekt egyik célkitűzése az is, hogy megyénként 2 személyt a nyílt munkaerő piacon elhelyezzenek a kezdeményezés jóvoltából.

A kiválasztott székesfehérvári álommunkák igazán változatosak voltak. A program egyik résztvevője, Gartai István, nagy örömmel jelentkezett a felhívásra, mert szerette volna kipróbálni magát az autópiac világában. Így jutott el ügyintézőnek egy autóértékesítő céghez, a Berta-Vadász Kft-hez. A tulajdonos ügyvezető Berta László a helyszínen úgy nyilatkozott, meglepő volt számára az az érdeklődés és személyes odafigyelés, amelyet a vendégük részéről tapasztalt.

Sinkovicsné Máté Hortenzia a projekt egyik fehérvári szervezője is elkísérte a helyszínekre a különleges képességű fiatalokat. A Neked munka Nekem álom napra először személyes bemutatkozást, a munkatársakkal való megismerkedést, majd a munkakörökbe bepillantást, egy napi munka kísérését tervezte.

A program egyik résztvevője a Kék Elefánt Nyomda jóvoltából grafikai szerkesztőként próbálhatta ki magát. „Mindig nagyon érdekelt, hogyan készülnek a grafikai kiadványok, mivel én magam is montázs képekkel foglalkozom.” – mesélte el kérdésünkre Szabó Anna, akinek már kiállítása is nyílt számítógéppel szerkesztett alkotásaiból.

Nagy Lóránt az Egyházmegyei Stúdió riportereként tölthetett el a napot. Ő készített interjút a programban résztvevő munkáltatókkal és fiatalokkal.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés szemléletformálódást indíthat el, újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

BPK-SMH
Képek: Simon Erika és karitász
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk