Múzeumok éjszakája - beszámoló

2018. 06. 23. | | 2018. 06. 24.

 

 

 

2018. június 23. - Tízedik alkalommal adott otthon Székesfehérvár a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak június 23-án. A kezdeményezéshez idén 16 intézmény csatlakozott, köztük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is. Az egész estés szórakozást nyújtó programok mellett a múzeum a kisgyermekes családokra is gondolt.

Délután kézműves családi foglalkozással várta a betérőket Tóth Eszter a múzeum udvarán. A programon kortól függetlenül bárki részt vehetett, és magával vihetett egy kifejezetten az Egyházmegyei Múzeumhoz kapcsolódó emléket, a múzeum emblémájával ellátott saját készítésű medált.

Az esti programokat a Lics család borainak kóstolója nyitotta fél hétkor. A pincészet egy 2017-ben aranyérmet nyert száraz rozét, és egy, az Etyeki-Budai Borvidékről származó félszáraz fehérbort mutatott be az érdeklődőknek. A borászat történetéből érdekesség, hogy a pincét az 1750-es években a jezsuita rend építette, majd a Fehérvári Püspökség dézsmapincéje volt sokáig. 2005-ben Spányi Antal – a család kérésére – ismét felszentelte a pincét és engedélyezte a püspöki címer használatát a borokon.

A fogyatékossággal élő Bíborszív Utcai Formáció két zenésze, Simon Dezső és Horváth Zoltán példa nélküli összefogás eredményeképpen, Sohonyai Edit írónő cikke nyomán a Székesfehérvári Egyházmegye és Straub Dezső hangmérnök támogatásával készíthette el első lemezét. Hét órától az ő lemezbemutató koncertjüknek lehettek szem- és fültanúi a látogatók. A koncerten különleges meglepetésvendég tette tiszteletét: Spányi Antal megyéspüspök. Látogatásakor köszöntötte a fiatal zenészeket, és áldását adta további munkájukra.

Este nyolc órakor kezdődött a múzeum rendhagyó tárlatvezetése: Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház művésze kalauzolta el az érdeklődőket az egy évvel ezelőtt megnyílt Föld és Ég Között c. kiállításon. A program kezdéseként elmondta, hogy célja a kiállítást saját meglátásaival, színészi és személyes élményeivel megtölteni. A színésznő rendkívüli személyisége és interaktív vezetése megtöltötte látogatókkal az egyikori ferences rendház öreg falait.

A múzeum udvarán a zenéé és a táncé volt a főszerep kilenc órától. A székesfehérvári Galiba népzenei együttes sokak számára ismert és kedvelt.  1996-ban alapították Darányi Ágnes, Kömíves Zoltán, Csikós Péter (hegedű, brácsa, bőgő), és később több zenész is csatlakozott hozzájuk: cimbalmon Mónos Róbert, fúvós hangszereken Cserta Balázs, pengetős, ütős hangszereken, valamint harmonikán Cserta Gábor. A táncházat Chiofor Lénárd tartotta, ahol az érdeklődők főként a mezőföldi táncokat ismerhették meg. A felfrissülést a Székesfehérvári Püspök Sörei és a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei biztosították, melyek a világ élvonalába tartozó sörök versenyén, a Barcelona Beer Challenge 2017-es megmérettetésén kiváló eredményt értek el.

A gazdag programot este tíz órától újabb tárlatvezetés zárta. Ezúttal Tóth Tamás „Topi atya”, a Székesfehérvár-Vasútvidéki Prohászka templom ismert plébánosa kalauzolta az érdeklődőket a Föld és Ég között című kiállításon. A tárlatvezetésen Szent István imádságos lelkületébe avatta be a hallgatóságot, továbbá Prohászka Ottokár, a XX. századi magyar egyház egyik legragyogóbb csillagának életéről emlékezett meg.  A résztvevők a személyes Isten-ember kapcsolat lépcsőfokait járhatták végig Topi atyával mind szimbolikusan, mind valóságosan a Szent István-fejereklye előtt. A tárlatvezetés után kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

Kis Emőke
Fényképeket készítette: Kis Emőke, Pásztor Katalin, Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk