Lélekkel és emberséggel a szenvedélybetegekért – 20 éves a RÉV Ambulancia - beszámoló

2017. 06. 22. | | 2017. 06. 22.

 

 

 

Lélekkel és emberséggel a szenvedélybetegekért – 20 éves a RÉV Ambulancia
 
2017. június 22. -  Húsz éve végzi szolgálatát a szenvedélybetegek és hozzátartozóik körében a RÉV-Szebvedélybeteg-segítő Ambulancia. Az alkalom tiszteletére a fenntartó Alba Caritas Hungarica Alapítvány közösségi napot és ünnepséget rendezett a társintézmények képviselői, a szakemberek és a RÉV-et támogatók számára a Szent István Művelődési Házban.
 
Remény a szabaduláshoz, Értelem az élethez, Választás a lehetőségek közül. – ebben a szellemiségben végzi áldozatos munkáját, a szenvedélybetegek és családjaik támogatását a RÉV Ambulancia immár két évtizede Székesfehérváron. A jubileum alkalmából rendezett közösségi napon az intézmény munkáját támogatók és a szolgálatban hatékonyan részt vállaló szakemberek áttekintést kaptak a szervezet indulásáról, céljairól és eredményeiről a kezdetektől egészen napjainkig.
 
„Az, amit a Karitász tesz, és amit a Karitász-ban az RÉV Ambulancia végez, olyan munka, ami minden ember feladata és kötelessége lenne embertársaival szemben!” – ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Spányi Antal megyés püspök. Beszélt az ember bűnbeeséséről, nyomorúságáról, az egyház küldetéséről és felkaroló jó szándékáról, Szent Erzsébetről és Kalkuttai Szent Terézről, illetve az egyház és a Karitász újjászervezéséről a rendszerváltoztatást követően.

Arról is szólt, hogy az ember kiszolgáltatja magát a világban mindenhol megtalálható szenvedélybetegségeknek és elveszíti önmagát, méltóságát. Krisztus parancsa szerint az egyház meglátja az emberben az embert, és odahajol hozzá. Hangsúlyozta: „Az ITT és MOST segítségét kell megadni mindazzal, amit az emberi tudomány és értelem fegyverként ad a kezünkbe! A RÉV minden eszközzel segíteni akar!”
 
Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Azt mondta: az intézmény 20 éves fennállása a vezetők és a dolgozók születésnapja, azoké, akik igyekeznek a nyájat terelni a sors által nekik rendelt területen. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik életüket, hivatásukat, idejüket és munkájukat adják másokért. „Ez a munka a lélekről is szól. Arról, hogy mennyire tudunk emberségesek és emberiek lenni azokkal, akik a segítségünkre szorulnak.”

Fülöp Attila bejelentette, hogy támogatásban részesülnek a Karitatív Tanács tagjai, közülük is a Katolikus Karitász 650 milliós forráshoz jut logisztikai feladatok ellátására, fejlesztésekre, közösségi terek kialakítására és eszközbeszerzésre.
 
Székesfehérvár Önkormányzatának köszönetét és jókívánságait  Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok tolmácsolta az eseményen. Prezentációt tartott a RÉV Ambulancia 1997-es indulásáról, és működésének első éveiről, amely a város fenntartásában valósult meg.

Beszélt a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2001-es megalakulásáról és 2012-es újjászervezéséről, kiemelve, hogy a KEF operatív csoportjának egyik legmegbízhatóbb és leglelkesebb tagja a RÉV Ambulancia. A város és a RÉV számos közös programot valósít meg például a Bregyó-közi Napraforgó Városi Napközis Táborban, sportnapokon, fesztiválokon, iskolák egészségnapjain és a Székesfehérvári Diáktanács programjain. Östör Annamária reményét fejezte ki, hogy a jó együttműködés és a közös munka továbbra is megmarad.

„A mai nap a hálaadásé! A RÉV 20 éves születésnapja elsősorban a hatékony segélykérő telefonhívásokról, a bátor válaszadásról, az „ITT ÉS MOST!” segítés szándékáról szól. Ez a legnagyobb ajándék, amit adhatunk egymásnak.” – emelte ki Farnas István intézményvezető. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hittel és meggyőződéssel részt vettek és vesznek a RÉV munkájában.

Forrás: okkfehervar.hu
Havasi Tímea
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Fényképeket készítette Simon Erika


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk