Közös Veni Sancte - beszámoló

2017. 09. 01. | | 2017. 09. 01.

 

 

Idén egy óvodával és egy iskolával bővült a székesfehérvári egyházmegye oktatási intézményhálózata - Közös Veni Sancte-t tartottak a Székesegyházban

2017.09.01. - Közös évkezdő ünnepre hívta az egyházmegye oktatási intézményeinek képviselőit Spányi Antal megyés püspök. A püspöki biztosok kíséretében érkező diákok és pedagógusok megtöltötték a Székesegyházat. A főpásztor örömmel jelentette be, hogy az egyházmegye idén két intézménnyel is bővült, az alsószentiváni általános iskolával és a martonvásári óvodával.

A szentmise elején, az egyházmegye területén működő 14 valamint két szerzetesi intézmény nevében, Szalma István EKIF elnök köszöntötte a megyés püspököt. Több mint 5 ezer gyermek és 200 pedagógus nevében kérte a főpásztort, hogy segítő figyelmével és imádságával kísérje végig az idei tanévet is.

Szentbeszédében a püspök arra bíztatott, a Szentlélektől mindig kérhetjük küzdelmes feladatainkban a segítséget, általa láthatjuk meg Isten szeretetének jeleit, és  ismerhetjük fel mekkora lehetőségeink vannak a tanítás és a tanulás által. „Úgy kell tanítani, hogy a legkorszerűbb tudást kapja meg mindenki. A diákokban elmélyüljön, amit tanulmányaikban kapnak, a különböző tantárgyak által felölelt ismeretekkel. Fontos, hogy megtanuljanak tájékozódni és különbséget tenni az igaz és hamis között, hogy tudjanak érvelni az igazság mellett, és erről tudjanak másokat is meggyőzni. Ha mindez túl nehéznek tűnik, tudnunk kell, hogy Istennek minden lehetséges.” - fogalmazott a püspök majd hozzátette. „Fontos, hogy ezek a találkozások, a tanítás és tanulás különböző alkalmai a keresztény szemléletet erősítsék, és azt, amit az egyház tanít a világról. Hagyjuk, hogy a Lélek irányítson minket ebben az esztendőben, hogy amikor a világban nehéz, félelemmel teli történések vannak, akkor mi Isten szeretetét közvetíthessük mások felé. ... Isten mindennap ránk mosolyog és örömmel ajándékoz meg. Ettől lesz erős a hite a gyermeknek, aki ezt a felismerést a maga családjában, otthonában, környezetében továbbadja.”

A gyermekek a szentmise könyörgéseiben a tanárokért, a diákokért és a családtagokért imádkoztak.  Kaszap Istvánhoz a fiatalok példaképéhez és Bogner Mária Margit hitvallóhoz fordultak, hogy kitartóan végezzék ebben az évben is a tanulmányaikat.

A szentmise végén a megyés püspök azt kívánta a Szentlélek megvilágosító ereje kísérje a következő tanévben a tanárokat és diákokat egyaránt. Majd a főpásztor a templom melletti téren felsorakozott oktatási intézmények képviselőivel kezet fogott és a diákoknak személyesen kívánt sikeres, eredményes, örömben megélt új tanévet.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk