Kaszap István emlékmise - beszámoló

2010. 03. 25. |

 

Kaszap István születésének 94. évfordulóján a Prohászka templomban ünnepi koncelebrációs szentmisét tartott Spányi Antal megyés püspök Takács Nándor nyugalmazott püspökkel, valamint a városi és az egyházmegyéből érkező papsággal együtt. A templom zsúfolásig megtelt a hívekkel és zarándokokkal.

 

eucharistia



A szentmisén több mint húsz pap koncelebrált, akik közül sokan zarándokcsoportok élén vettek részt a megemlékezésen. Így zarándokok érkeztek Solymárról, Pilisvörösvárról, Piliscsabáról, Enyingről, Sárbogárdról, Alapról, Mányról; de jelen voltak hívek Budapest plébániáiról, és a székesfehérvári egyházközségekből is.

Szentbeszédében Spányi Antal megemlékezett ennek a napnak a két csodálatos ajándékáról: elérkezett a megtestesülés ideje, valamint Kaszap István ezen a napon látta meg a napvilágot.

Szeretnénk tanúi lenni ennek az isteni szeretetnek. Ne csak csodáljuk a szenteket, hanem bátran, lépjünk arra az útra, melyen ők jártak: hiszen ők Krisztust követték. Ez az út nem kényelmes, nekünk is ki kell mondai az igent Istennek. És ki kell mondanunk az igent embertársainkra, mert csak így mondhatjuk tiszta szívvel, hogy mi Atyánk.

Váljunk járatossá az imádság útján. Választanunk kell a világ és emberi természet által fölkínált örömök, és a Lélek, az Istennek adott élet örömei között. Ez nem lehetetlenség és nem ábránd! Ez a szentek útja. Út, amelyre az Isten hív bennünket Fiának megtestesülése által.

Fontos Kaszap István boldoggáavatásáért imádkozni: ő nem csak számunkra, hanem fiataljaink számára is példakép. A jövő, így a magyar jövő is csak Isten szeretete elfogadásának az útján valósulhat meg.

 

Homília meghallgatása:

 

A szentmise után Kaszap István sírjához vonultunk, és mielőbbi  boldoggáavatásáért imádkoztunk közösen – a homíliában elhangzottak alapján – az ünnepségen megjelentek és a helyileg távolban lévők, a hit és a szeretet közös nyelvén.

A szentmisét és imádságot követően a Prohászka templom plébániáján került sor a havonta megtartott papi találkozóra.

- Marian -

 


 

„Mert jó az Isten.” Kaszap István az Ő különleges ajándéka számunkra. Az egyházmegye misekönyörgéseiben fohászkodunk boldoggáavatásáért, mert benne kiváló példaképet kap a magyar ifjúság. Nagyon sok ember fordult már Istenhez Kaszap István közbenjárásával, aki a halál torkában is mások vigasztalásával törődött és a reményre tekintett.

Részlet a 2009-es beszámolóból

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk