Karitász segítség a leégett ház lakóinak Sárkeresztúron - beszámoló

2017. 02. 17. | | 2017. 02. 20.

 

 

Karitász segítség a leégett ház lakóinak Sárkeresztúron

2017.02.17. - Lakhatatlanná vált egy családi ház Sárkeresztúron. Az épületet a bentlakó két felnőtt és három gyerek még időben elhagyta, nem sérültek meg. Horváth Józsefnek és családjának a székesfehérvári egyházmegyei karitász segélycsomagját Spányi Antal megyés püspök, a katolikus karitász elnöke személyesen adta át.

A családi ház teteje teljes terjedelmében, lakószobája teljesen leégett  2017 januárjában. Az éjszakai órákban az épületből a szülők a kéthónapos, a 2 éves és 8 éves gyermekeikkel még időben kimenekültek. Horváth József a karitász elnökének elmondta: hét évig gyűjtöttek arra, hogy egy régi házat felújítsanak a családnak, és nagy örömmel költöztek be otthonukba. Azon a borzalmas éjszakán arra ébredtek, hogy kéthónapos kisbabájuk nagyon sír. Ő mentette meg az egész családot, mert akkor már égett a padlás, menthetetlen volt a ház. Mindenük odalett, csak egy gáztűzhelyt tudtak kihozni az épületből. A családfő egyedül fogadta a püspököt és munkatársait, mert a gyermekeket éppen orvosi kezelésre kellett vinni a legnagyobb, pedig iskolába ment.

A karitász segélycsomagjának átadásakor Csutiné Turi Ibolya polgármester asszony is ellátogatott a Horváth családhoz. Spányi Antal püspököt arról tájékoztatta, hogy még azon az éjszakán a család segítségére tudtak sietni és egy éppen megürült szociális bérlakásban helyezték el őket. A közfoglalkoztatási mintaprogramban épített sárkeresztúri lakásokban ugyanis fiatal és szociálisan rászoruló családok számára biztosítanak lakhatást öt évre. A bérlőket pályázat útján választja ki az önkormányzat, a feltételek között szerepel a szülők keresőképessége, lakáskassza-szerződés megléte, amiért cserébe alacsony fenntartási költségeket kapnak. A Horváth család mindenben megfelel az előírtaknak, a családfő nagyon jó apa, munkájával eltartja gyermekeit. A polgármester asszony szerint Sárkeresztúron az országos Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram elérte célját: a közfoglalkoztatás keretében olcsó és természetközeli építőanyag felhasználásával épült önkormányzati bérházakban, megfelelő módon el tudják helyezni az átmenetileg nehéz helyzetben élő családokat.

A székesfehérvári egyházmegyei karitász jelentős tartósélelmiszer-csomagot, és a DM - mel indított közös programjuk keretében nagy mennyiségű pelenkát adott át a rászoruló Horváth családnak. Nagy Lajosné Krisztina karitászvezető a helyszínen elmondta, a családdal kapcsolatba maradnak, és további támogatást is biztosítanak számukra.

Spányi Antal karitász elnök, a gyerekeknek vitt ajándékok mellett egy megszentelt gyertyát és a Katolikus Rádió imádságos CD-jét is átadta a családfőnek. Imádkozott Horváth Józsefért és családjáért. Arról tájékoztatta a családfőt, hogy a Magyar Katolikus Karitász segélyszervezete az ország minden területén kész a segítségnyújtásra. Sajnálatos módon hazánkban az elektromos vezetékek elavulása komoly gondokat okoz, egyre többször rongálódnak meg családi házak, keletkeznek lakástüzek. A karitásznak számos helyen kell támogatást nyújtania a lakhatás nélkül maradt családoknak. Ilyen volt a közelmúltban leégett kislángi család esete is, ahol a karitász elnöke ugyancsak személyesen vitte el adományát és segítségét a ház felújításához. A püspök arról is beszélt, a mostani akcióval szeretné felhívni a figyelmet, helyezzünk nagyobb hangsúlyt a közvetlen környezetünkben élő, segítségre szoruló családok támogatására.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk