Hősök vasárnapja - beszámoló

2018. 05. 27. | | 2018. 05. 30.

  

 

Aki szeretetre építi az életét, hőssé válik - Szentmise és katonai tiszteletadás a katonahősökre a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2018.05.27. – Május utolsó vasárnapján a hagyományokhoz híven katonahősökre emlékeztek Pákozdon, a Katonai Emlékpark Doni Kápolnájánál. Spányi Antal megyés püspök képviseletében Ugrits Tamás pasztorális helynök tartott szentmisét az elesett katonákért, a háborúk áldozataiért. Az ünnepi liturgiát a hagyományos katonai tiszteletadás kísérte.

A méltóságteljes megemlékezésen részt vett Takács János Pákozd polgármestere, Topor István ezredes MH ÖHP MIRF főnök, Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezető igazgatója és más katonai vezetők.

A szentmisében Ugrits Tamás atya János evangéliumából idézett: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért.” Majd beszédében kifejtette: Krisztus kereszthalála csak látszólag volt bukás, mint a búzaszem, amikor elvetik, látszólag elpusztul, de valójában kikel és új életet terem. „Elesett katonáink nem hősnek születtek, hanem a szeretetre építették életüket, küldetésüket. Szerették családjukat és a hazájukat, ettől váltak hőssé. Az odaadott élet mindig gyümölcsöző, egy új élet forrása. A katonahősök neveit azért őrizzük és tiszteljük, amiért értünk éltek és haltak meg. ... Hőseink példája által mi, az utódok is gyakorolhatjuk a mindennapi hősies helytállást. Az életünket egyszerűen odaadhatjuk másokért, amikor teljesítjük kötelességeinket, amikor minden tőlünk telhetőt megteszünk a másik emberért, családunkért és hazánkért.” – hangzott el a prédikációban, amelynek végén a pasztorális helynök Isten áldását kérte azokra, akik vállalják az élet nehézségeit, a mindennapi szolgálatot családjukért, közösségeikért, és kérte az áldást mindazokra, akik bárhol a világban katonai szolgálatot teljesítenek. „Hogy a hősies helytállás mindig gyümölcsöző maradjon, és hassa át a béke minden ember szívét egyaránt.”

Ugrits Tamás atya a szentmise végén köszönetet mondott Dr. Görög Istvánnak, a KEMPP ügyvezetőjének, hogy az emlékkápolnánál történő egyházi megemlékezéseket évről-évre a hely szellemiségének megfelelő katonai tiszteletadás kíséri. Majd a Hősök-napi megemlékezés a díszőrök közreműködésével koszorúzással zárult az ismeretlen katona sírjánál, kifejezve a tisztelet az idegen földön elhunyt magyar katonák előtt.

Berta Kata
Fényképeket készítette Somogyi Illés
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk