„Főpásztori szolgálat jubileuma” - beszámoló

2018. 04. 04. | | 2018. 04. 04.

 

 

Székesfehérvárinak lenni feladat, küldetés és felelősség - Spányi Antal székesfehérvári püspököt köszöntötték főpásztori szolgálata jubileumán

2018.04.04. - Spányi Antal székesfehérvári püspököt húsz évvel ezelőtt szentelték püspökké, és 15 éve, április 4-én kapta kinevezését a székesfehérvári egyházmegye főpásztori szolgálatára. Püspöki jubileumát a székesfehérvári Szent István király-székesegyházban ünnepelték. A megyés püspököt Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntötte.

A szentmise elején Spányi Antal püspök köszöntötte a megjelenteket, megköszönte az ünnepi gondolatokat, és hálát adott Istennek, hogy minden segítséget megkapott főpásztori szolgálatához.

Hajdu Ferenc általános helynök, h. esperes, püspöki biztos ünnepi beszédében az egyház húsvéti liturgiájának szövege és tanítása tükrében mutatta be Spányi Antal megyés püspök életútját. A helynök arról is beszélt, a püspök főpásztori szolgálatának középpontjában a feltámadásról tett tanúságtétel áll. Az emmauszi tanítványokról szóló evangéliumi példázat szerint, társul szegődni a reményvesztett, elhagyatott, csalódott, kilátástalan élethelyzetben lévők mellé. Meghallgatni és beszélgetni, de legfőképpen a szentség erejével megnyitni az emberek szívét.

A szentmise végén a főpásztor megköszönte az ünneplést, a közéleti vezetők, az egyházmegye és a székváros társadalmi, kulturális, tudományos és politikai életének kiemelkedő képviselőinek, intézményvezetőinek jelenlétét, majd felcsendült a Te Deum hangja. Az ünnepi liturgia a himnuszokkal zárult.

A jubileumi ünnepség a rokonság és tisztelők körében a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott, ahol a fehérvári Szent Imre-iskolások adtak műsort a főpásztornak. Köszöntőt mondott Dr. Molnár Krisztián a Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A köszöntések sorát Varga László hitoktatási referens folytatta. Barátai nevében Hirtling István nyújtott át egy személyes ajándékot a püspöknek, Babits Mihály Az elbocsátott vad című versét mondta el. Spányi Antal püspök az ünnepséget záró gondolataiban kiemelte: Székesfehérvár egy különleges hely a magyar történelemben, az ország életében. Akik itt élhetnek, a szentek nyomában járnak. Székesfehérvárinak lenni feladat, küldetés és felelősség, amelyet napról napra meg kell élni. Kereszténységünkhöz ragaszkodva, hitünket őrizve és keresztény kultúránkat védve, kiállva nemzetünkért, kiállva úgy jelenünkért, hogy abból élet és jövő fakadjon.

Az ünnepség végén hosszú sorokban vonultak a megyés püspök tisztelői, hogy megköszönjék székesfehérvári egyházmegyés főpásztori szolgálatát, és bőséges kegyelmet, áldásokban gazdag folytatást kívánjanak a következő évekre is.

Hajdu Ferenc homíliája: 1803homilia_hajdu.pdf (350 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk