Fejér Megye Díszpolgára címet kapott Spányi Antal megyés püspök - beszámoló

2016. 05. 20. | | 2016. 05. 20.

 

 

Fejér Megye Díszpolgára címet kapott Spányi Antal megyés püspök

2016.05.20. - Idén a 35. Bicskei Napok keretében, került megrendezésre a Hagyomány - Érték - Minőség jegyében a Fejér Megyei Önkormányzat hagyományos nagyrendezvénye, a Megyenap. Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Pálffy Károly, Bicske polgármestere a rendezvény helyszínén, a Batthyány-kastélyban köszöntötte az ünnepi közgyűlés tagjait és vendégeit.

„A Fejér Megyei Önkormányzat arra törekszik, hogy a megye különböző pontjaira elvigye éves, egyben legjelentősebb rendezvényét: a Megyenapot. Az idei Megyenap helyszínéül idén Bicskét választottuk a város fejlődése terén elért eredményeiért. A komplex egészségügyi központ építése, a belváros rekonstrukció, valamint a Kárpátaljai diákok magyarországi táboroztatása és a külföldre jutatott segédadományokkal folytatott karitatív tevékenysége miatt is példaként állítható a megye többi települése elé, ezért esett rá a választásunk.” - fogalmazott a közgyűlés elnöke.

Fejér Megye legrangosabb eseményén, díjazással ismerik el évről évre a megye kiválóságait, azokat, akik értékteremtő tevékenységükkel tovább öregbítik Fejér megye hírnevét. Az ünnepség keretében adták át az önkormányzati kitüntető címeket és a Fejér Megye Díszpolgára díjakat, amelyet idén Spányi Antal megyés püspök és (posztumusz díjként) Bella István költő kapott meg.

A Fejér Megyei Közgyűlés az egyetemes kulturális, művészeti értékek megőrzéséért, a Fejér megyében élők és az elesettek megsegítése érdekében végzett áldozatos lelkipásztori munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként adományozta a kitüntető a székesfehérvári püspöknek.

Spányi Antal püspök megköszönve a díjat úgy fogalmazott: „Nagy meglepetés volt a jelölés a kitüntető címre, de a papi szolgálat széles közösséget érint. Az egyházi oktatásban résztvevőket, a szociális intézményeink tagjait, de idetartozik a karitász önkéntesek munkája vagy az egyházmegyei múzeumban folyó kulturális munka. Érinti természetesen mindazokat is, akik látogatják templomainkat, amelyek közösségeink értékei. Folytatni fogom az egyházmegyében azt a szolgálatot, amely reményeim szerint gyümölcsöző mindazoknak, akik Fejér Megye, vagyis Szent István király megyéjében élnek s dolgoznak.”

A Megyenap díszközgyűlésén az ünnepi műsor a bicskei katolikus oktatási intézmény, a Szent László Általános Iskola kórusának fellépésével zárult. Az énekkar tisztán csengő, gyönyörű dallamokkal köszöntötte az ünnepség résztvevőit és természetesen a díjazott megyés püspököt.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás és Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Méltatás

Spányi Antal Budapesten született 1950. november 13-án. Az Esztergomi Papnevelő Intézetben folytatott tanulmányok után szentelték pappá 1976 júniusában. Az esztergomi főegyházmegye papjaként több állomáshelyen szolgált. 1994-ben pápai kápláni címet nyert. 1995-ben érseki általános helynök lett. 1998-ban tharrosi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapest főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki II. János Pál pápa, majd Budapesten Paskai László bíboros úr püspökké szentelte. A Szentatya Székesfehérvár püspökévé 2003 áprilisában nevezte ki. A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia megbízásából a 2004 Pünkösdjén meginduló Katolikus Rádió vezérigazgatója lett. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 2009-ben Henszlmann Imre Díjjal tüntette ki. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Magyar Katolikus Rádió működésének megszervezéséért, a Katolikus Karitász elnökeként a rászorulók és az elesettek támogatásáért végzett áldozatos munkája elismeréseként. Spányi Antal megértéssel fordul az emberekhez, igyekszik mindenkivel szót érteni, szót váltani. Irányítja a helyi szociális és karitatív szolgálatot, ápolja és közvetíti a magyar kultúrát és a magyar nyelvet. Papi és főpásztori életében mindig nagy hangsúlyt helyezett a paptársakkal és a hívekkel való személyes kapcsolatra. Pasztorális tevékenységét ez határozza meg. Mindig fontos volt számára, hogy olyan közösséget kovácsoljon, amelyben az egyén jól érzi magát, és amely tud hatni a társadalomra. Küldetésének tekinti, hogy Szent István városában kegyelettel ápolják a magyar államiság kezdeti időszakának emlékeit. A nagy elődök hitét és szellemi erejét viszi tovább, mint Prohászka Ottokár, illetve utódai Shvoy Lajostól Takács Nándorig valamennyien, akik szintén szerető és szeretett atyjai tudtak lenni papjaiknak és a híveknek. Pasztorális munkájával hozzájárult Fejér megye kulturális, művészeti értékeinek megőrzéséhez.


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk