Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2017. 09. 07. | | 2017. 09. 12.

 

 

 

Jézus erőt, és bátorságot önt belénk! - Egységre hívó elsőcsütörtöki imádság Székesfehérváron

2017.09.07. - Székesfehérvár katolikus hívei Spányi Antal megyés püspök vezetésével, a Krisztus Király templomban gyűltek össze, a hagyományos elsőcsütörtöki szentmisén és szentségimádáson, hogy együtt imádkozzanak új papi hivatásokért, a családokért, a világ békéjéért. A székváros Eucharisztia ünnepén a zenei szolgálatot a Vox Mirabilis énekkar látta el.

Az ünnepen Tornyai Gábor plébános köszöntötte a főpásztort, és elmondta, különleges üzenete van annak, hogy éppen a vallási türelmetlenség áldozatainak, a Kassai vértanúk emléknapján szólítja egységre hívó imára a megyés püspök a híveket. „Keresnünk kell, ami összeköt, magát Jézust, akire figyelve mindenki elhozhatja a maga sajátosságát, és mégis ugyanazt az Istennek szánt szívet és lelket, hitet, reményt és szeretetet hordozza.”

A főpásztor homíliájában az evangéliumról, mint örömhírről, az Istennel való találkozásról, az élet dolgaiban való eligazításról, mint küldetést adó igazságról beszélt. „Ki ne ismerné a biblia részt, amikor az apostolok nem fogtak egész éjjel semmit és Jézus megkérdezi tőlük: Van-e valami ennivalótok? Azt felelték neki: Nincsen! Ő ekkor azt mondta: „Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd találtok! Az apostolok Jézus szavára ismét kivetik hálóikat. Megfeledkeznek magukról, már nem számítanak az emberi megfontolások, mert tudják, Jézus szava igaz. Hittel válaszolnak a szóra és a csodálatos halfogással, a szerető Isten gondoskodásában lesz részük. Mi is ugyanezt tapasztaljuk. A reménytelenséget, az egzisztenciális kudarcot, mi is jól ismerjük, de nekünk is egyetlen megoldás létezik, hogy hittel válaszolunk Isten szavára. ” - hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette. „Amikor Péter rájön méltatlanságára, Jézus bátorságot önt belé, ne félj. Szeretete felemeli és gyógyítja őt. Ez új életet jelent számára, nincs mitől félnie. Jézus megjelenésével a halászat eredményt hoz, de ez nem csak a kétkezi munkára vonatkozik, hanem az apostolok új feladatát, az igehirdetést, az emberhalászatot, a tanúságtételt is gyümölcsözővé teszi.” - hangzott el a prédikációban, majd a főpásztor arról beszélt, ne keressünk mentséget az alól, hogy Istennek odaadott életet éljünk. „Jézus minket is ezen az új úton szeretne elindítani, új küldetést adva nekünk. Ne mondjuk azt, hogy semmit sem tudunk tenni. Ami embernek lehetetlen az Istennek lehetséges. Az Egyház az Eucharisztiából, a Velünk élő, Krisztus jelenlétéből él! Tegyünk mindenütt tanúságot erről, hittel és szeretettel fertőzzük meg a világot! - fejezte be beszédét a főpásztor.

A szentórában a megyés püspök azért imádkozott, hogy tudjunk megszabadulni azoktól a gondoktól, vágyaktól, és mindentől, amely Istentől elválaszt bennünket. Tudjunk a szeretet forrására figyelni. A Szűzanya nem kért semmit, csak Isten szavának, akaratának követését kereste. A főpásztor kérte az Égi Anyát, hogy Isten szándékaira mi is igent tudjunk mondani, és Mária példájára az imádság embereivé váljunk. A szentóra végén az egybegyűlt közösség elimádkozta a Prohászka Imaszövetség papi hivatásokért szóló imáját és az üldözött keresztényekért írt egyházmegyei imát.
 

 Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk