CSATAK találkozó - beszámoló

2014. 04. 06. | | frissítve 2014. 04. 11.

 

 

Az elmúlt esztendőben 700 családot mozgatott meg a Székesfehérvári Egyházmegye családos programja a CSATAK. Második éve, hogy találkozókra hívják az egyházmegye családjait, hogy imádságban, játékban, komoly és vidám programokkal töltsenek el együtt egy vasárnapot. Az ismerkedésen túl a találkozók célja, hogy a Fehérváron tisztelt magyar szent család oltalmába helyezzék a résztvevőket, és ezzel egy imaláncba fogják össze az egész egyházmegyét. Az idei első találkozót Bicskén rendezték meg. A nap szentmisével kezdődött, amelyen szeretettel köszöntötte a megjelenteket Varga Imre plébános, a nap házigazdája.

Beszédében Imre atya Jézus barátjának, Lázár feltámasztásáról szóló evangéliumi történetet elemezte. „Oda kell figyelnünk arra a tényre, hogy Jézus napokig várt, majd aztán ment el barátjához, hogy kihozza ki a sírból. Nagyböjtben nekünk is várakozni kell, hogy jobban megértsük üdvösségünk útját.” – mondta az atya. A történet tanulságaként bemutatta, hogy a barátság kortalan, időtlen és nem függ a körülményektől. Jézus barátainak nevezte az apostolokat, örüljünk, hogy az Ő „baráti” szeretetében élhetünk mi is és közvetítsük ezt a szeretet mások felé. - hangzott el a beszédben.

A szentmise végeztével a családokat a helyi Karitász munkatársai látták vendégül gulyáslevessel a bicskei Szent László Általános Iskolában. Ezt követték a játékos családi vetélkedők – melyek során a családok vándoroltak a helyes válasznak tartott cél felé. A résztvevők sok érdekességet tudhattak meg a bicskei közösségről, templomról és lelkipásztori körzetről. A sportos vetélkedő során kicsik és nagyok is jól érezték magukat, megismerhették a velük szomszédos, vagy éppen közös csapatba került más családokat – a verseny végén minden résztvevőnek apró ajándékkal kedveskedtek a szervezők.

A nagyobb gyermekek eztán átvonultak a templom előtti térre, ahol közösségi játékokat játszottak, a kisebbeket kézműves foglalkozásra hívták, a felnőttek pedig Varga Imre, bicskei plébános vezetésével beszélgettek arról, hogy az egyház és a családok belső élete a gyakorlatban, hogyan kapcsolódik össze a hitünkben, szokásainkban, liturgiánkban, egyházközségeinkben.

A közösen töltött nap zárásaként imádságban köszönték meg a jelenlévők a napot, majd a következő találkozó helyszínének képviselői Récsei Norbert atya és egy enyingi család vette át a Csatak találkozó zászlóját.

A CSATAK találkozók ebben az évben is az egyházmegye különböző helyszínein, négy alkalommal kerülnek sorra. A programok általában hasonlóan épülnek fel: szentmise, családok imája, közös ebéd, - amelyet helyben készítenek el, - sok-sok játék és szórakoztató program. Minden helyszínen más és más programmal készülnek a helyi befogadó plébániák családjai és közösségei, ez az ő meglepetésük. Már az első találkozóra sokan érkeztek olyanok, akik az elmúlt esztendőben is jártak a CSATAK rendezvényeire.

A bicskei találkozó is reményt adott arra, ami az elmúlt évben is történt: egyre többen kapcsolódtak be az imaláncba és közösségi együttlétbe, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye Családirodájának munkatársai lelkesen elindítottak, koordináltak.

BPK
Fényképeket készítette Varga Mátyás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

A tavaszi CsaTak helyszínek és az időpontok:
2014. április 6. Bicske
2014. május 18. Enying

Jelentkezés a soron következő találkozóra: http://goo.gl/inBFdB 

A részletes programokról a találkozók előtt a www.szfvar.katolikuscsaladok.hu honlapon, valamint a templomokban kihelyezett plakátokról tájékozódhattok.

 


 

A 2013-as év CSATAK találkozók időpontjai és helyszínei:

  • 2014. május 18. - Enying > letöltések később
 


 

Beszámolók 2013-ból:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk