Bántalmazott menekült nőket támogat Libanonban a magyar Katolikus Karitász

2018. 11. 07. | 2018. 11. 07.

 

 

 

Bántalmazott menekült nőket támogat Libanonban a magyar Katolikus Karitász

2018.11.07. - A Katolikus Karitász október végén indította útjára libanoni bántalmazott migráns nőket és gyermekeket segítő támogatási programját, amely során közel egy éven keresztül biztosítja egy Bejrút közeli Menedékház működését.

A magyar és a libanoni Karitász közötti együttműködési megállapodás keretében most támogatott projekt célja a Libanonban visszaélések, erőszak és kizsákmányolás áldozatául esett nők védelme és rehabilitációja, menedékhelyek és ott az alapvető és orvosi, jogi és pszichoszociális segítségnyújtás biztosítása folytán.

Libanonban évtizedek óta jellemző jelenség a női migráns munkavállalók tömeges érkezése, akik családoknál vállalják a háztartás vezetését, gyermekfelügyeletet. Számos alkalommal azonban a jobb jövő reményében érkező nők sok problémával szembesülnek, a vagyontárgyaik, dokumentumaik elkobzásától, a mozgás szabadság korlátozásán, a kommunikáció ellehetetlenítésén, a bérek ki nem fizetésén át egészen a fizikai, szexuális és erkölcsi visszaélésekig. Emellett az országban élő menekültek és a helyi lakosok körében is előfordul a nőkkel szembeni erőszak, valamint családi és vallási okok miatti üldöztetés is. Ezek miatt sokan menekülni kényszerülnek, s számukra a Libanoni Karitász által működtetett biztonságos menedékházak nyújthatnak ideiglenes otthont, védelmet és reményt az újrakezdéshez. A segítséget kérők általában nagyon kritikus állapotban kerülnek be, többen állapotosok vagy újszülött gyermekükkel érkeznek. A házban szociálismunkások, pszichológusok, jogászok segítik a lakókat problémáik megoldásában, irataik rendezésében, jogos bérük utólagos rendezésében.

A most indult támogatási program összértéke 9 millió forint. A projektet elindító szerződést Écsy Gábor, a magyar Karitász igazgatója és Paul Karam, a libanoni Karitász elnöke írta alá október 23-án Bejrútban. Ezt követően a magyar Karitász vezetői ellátogattak az Olajfa Menedékházba, ahol a 80 bentlakóval is találkoztak.

A Libanoni Karitász munkatársaival és a menedékházban élőkkel való találkozásokról a Karitász vezetői készséggel számolnak be részletesebben interjú keretében.

Katolikus Karitász

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk