Az ember képes jobbá válni – Hamvazószerdai szentmise a székesfehérvári Szent Imre iskolásoknak - beszámoló

2018. 02. 14. | | 2018. 02. 14.

 

 

Az ember képes jobbá válni – Hamvazószerdai szentmise a székesfehérvári Szent Imre iskolásoknak Székesfehérváron

2018.02.14. - A Hamvazószerdán megkezdődő Nagyböjtöt a székesfehérvári Szent Imre iskolások a hagyományos hamvazkodással kezdték. Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki biztos a szentmisében három dolgot emelt ki, hogy tudatosítsuk a szent negyven nap időszakában: Isten gyermekei vagyunk, bűnbánatot kell tartanunk, és hogy Isten segítségével jobbá kell válnunk.

Tamás atya arról beszélt, fontos látnunk Isten mennyire szeret bennünket. Nagyböjt legfontosabb üzenete, hogy elküldte hozzánk Szent Fiát, aki meghalt a kereszten és feltámadt a halálból. Nem a sötétség gyermekei vagyunk, hanem a világosság Fiai. Nem vagyunk rosszak, mert Istenhez tartozunk, az Ő gyermekei vagyunk. A másik üzenet, hogy az ember sajnos tud rosszat tenni, hibákat elkövetni, ezért őszinte bűnbánatot kell tartanunk. „Isten szeret és jó hozzánk, éppen ez ad erőt, hogy belássuk amit hibáztunk, ami rosszat tettünk. Nagyböjt üzenete, hogy az ember jobbá tud lenni Isten erejével, Jézus Krisztus kegyelmével. Az Ő példája nyomán felülmúlhatja önmagát, a kegyelem erejével napról-napra növekedhet Lélekben, szeretetben. Így a nagyböjti szent idő végén valóban egy húsvéti feltámadás lehet az életünk, levethetjük a régi embert és magunkra ölthetjük az újat.” – hangsúlyozta a püspöki biztos.

A bűnbánatot jelképező hamu megáldása után megkezdődött az egyéni hamvazkodás. A katolikus egyházban őrzött őskeresztény szokás, a homlokra rajzolt szent jel, a megtisztulásra és az elmúlásra emlékeztet bennünket, de a halálon túl a feltámadásra irányítja figyelmünket.

A könyörgésekben a diákok kérték a Mindenható Atyát, hogy a nagyböjtben a hívek őszinte bűnbánatot tartsanak, és így elnyerjék az irgalmas Isten bocsánatát, az ezzel járó békességet. Kérték Szent Imre herceg közbenjárását, hogy a családok tagjait az egymás iránti szeretet hassa át, és hogy minden hívő élete megújuljon a feltámadt Krisztus hasonlatosságára.

A szentmise végén Ugrits Tamás azért imádkozott, hogy az egyház sajátos nagyböjti gyakorlatai segítenek mindenkit méltóképpen felkészülni Jézus Krisztus feltámadásának, a Húsvétnak megünneplésére.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata




Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk