Az első lépés a tatabányai gimnázium felé - beszámoló

2018. 11. 09. | | 2018. 11. 09.

 



Megkezdődtek a bontási munkálatok az egykori Bányakórházban – Az első lépés a tatabányai gimnázium felé

2018.11.09. – A Modern Városok Program keretében a Székesfehérvári Egyházmegyének lehetősége nyílt, hogy az 1900-ban épült tatabányai bányakórházat katolikus gimnáziumként működtesse tovább. Magyarország Kormánya 3,5 milliárd forintot biztosított a fejlesztés megvalósításához.

A tatabányai katolikus gimnázium projekt keretében Spányi Antal megyéspüspök, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester helyszíni sajtóbejárást tartottak a bontási munkák elindításához kapcsolódóan.

A főpásztor szerint egy álom valósul meg, amely egy minden szempontból alkalmas, modern, szép, korszerű gimnázium lesz, ahol a fiatalok nemcsak tanulni tudnak, hanem sportolni, közösségi életet élni.

A bizakodókhoz és a hitetlenkedőkhöz szólt Bencsik János országgyűlési képviselő, akik számára jelezni akarta, hogy amit a város és a térség közössége egy évtizede várt, azok a munkálatok elindulhattak. A részleges bontással utat biztosítanak az építők, hogy visszatér majd az élet azokba az épületekbe, amelyekben a megye lakosságának kétharmada megláthatta a napvilágot.

Megköszönte az egyházmegyének Schmidt Csaba polgármester, hogy a város szövetségest talált a diákok nevelésében, az életre való felkészítésében. A katolikus óvoda és az általános iskola beindítása mellett, most a hiányzó láncszem, a katolikus gimnázium is létrejöhet.

A bontási területet megtekintette a Kivitelező (Octopus Invest Kft.) képviselője, Dózsa István vagyonkezelő; Csány Zoltán egyházmegyei főépítész és Turzáné Papp Erika iskolaigazgató. Az intézményvezető elmondta, az első lépéseket a gimnázium felé, az oktatás szervezésében már jóval a fizikai építkezés előtt megtették.

A nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító katolikus gimnázium a Szent Margit Általános Iskolával közös igazgatás keretében működik majd. Az oktatás két osztállyal indul el a 2019/20-as tanévben. A képzés fő iránya az idegennyelvek emelt óraszámban történő tanítása lesz. A leendő gimnázium tehát 2019 őszén egy ötödik és egy kilencedik osztályt fogadhat majd, és így az iskola felmenő rendszerben, nyolc év alatt éri el teljes létszámát.

Az érdeklődők már a Megyei Pályaválasztási Kiállításon is találkozhattak az intézmény képviselőivel, valamint november 14-én, szerdán 17 órakor tájékoztató szülői értekezletet tartanak az általános iskola épületében, melyben ismertetik pedagógiai céljaikat, a felvétel feltételeit. Ennek lényeges eleme, hogy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli felvételi mellett egy elbeszélgetésen, minden családot és jelentkező tanulót szeretnének megismerni.

Az épületbontási feladatokra vonatkozóan az építési szakemberek megállapították, hogy elindulhatnak a munkálatok a közbeszerzési eljárás alkalmával nyertes bontó céggel, az OCTOPUS Invest Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal. Három hónap alatt 11 493 M3 bontanak el. A jóváhagyott bontási tervek alapján a főépületen kívül két épület marad meg, melyek későbbi fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban: a rendelőintézet és a belgyógyászati pavilon épülete.

Az építési tevékenységre vonatkozó közbeszerzést a tél folyamán tervezi az Egyházmegye lefolytatni, melynek eredményes lezárása esetén 2019 tavaszán indulhat a generál kivitelezés. A gimnáziumi képzésben tervezetten most még funkciót nem betöltő rendelőintézet épület és belgyógyászat épület állagmegóvása is megtörténik a generálkivitelezés során.

A gimnáziumi épületekre vonatkozóan (főépület és tornaterem) a tavasszal bemutatásra kerültek az engedélyes tervek (látványtervek). A tervezői álláspont alapján a kivitelezésre 16 hónap biztosítása szükséges, így továbbra is bízik az Egyházmegye abban, hogy a 2020/2021-es tanévben a diákok már használhatják az új épületegyüttest.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk