A Szent Jobb fogadása Székesfehérváron - beszámoló

2013. 08. 14. | | frissítve 2013. 09. 02.

 



Szent István igazi keresztény uralkodó volt, szeretettel és felelősséggel védelmezte népét. Bölcsen szervezte országát, a hit szikla alapjára építette egész művét. Ezért találta meg a magyarság helyét Európa közepén. Országunkat első szent királyunk hite és jövőképe egyesítette – fogalmazott Erdő Péter bíboros Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen bemutatott ünnepi szentmisén. Négyezer zarándok tette tiszteletét a Szent Jobb és Szent István fejereklyéje előtt.

Augusztus 14-én, a Szent István halálának 975., szenttéavatásának 930. évfordulójára meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan hívta meg Spányi Antal püspök a Magyar Katolikus Egyház képviselőit, hogy a Szent Jobb jelenlétében ajánlják fel hazánkat Szűz Máriának, ahogy ezt első szent királyunk tette a halála előtti napon. Az ünnepi alkalomra Székesfehérvárra érkezett  a Szent Jobb és Szent István fejereklyéje, mely előtt egész napos imádságos áhítattal rótták le tiszteletüket a zarándokok.

Az ünneplő közösség körmenettel kísérte a szent ereklyéket a Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri oltárhoz. Itt mutatta be a szentmisét Erdő Péter bíboros Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

A szentmisén részt vettek a politikai, társadalmi és kulturális élet képviselői. Az ünnepség díszvendége volt Gerhard Pischl nyugalmazott limburgi segédpüspök; Franz Kaspar, a limburgi egyházmegye általános helynöke. A határon túli magyar püspökök közül jelen volt a szertartáson Tamás József, a Gyulafehérvári Egyházmegye segédpüspöke és Német László nagybecskereki püspök.

Szentbeszédében Erdő Péter bíboros hangsúlyozta, hogy Szent István a szilárd keresztény hit erejével tudta kivívni azt a bizalmat, ami független országának tartósan helyet teremtett a nemzetek családjában. Szent István Intelmeiben első helyen szól a hit megőrzéséről, és ezzel olyan eszményt, értéket adott népének, ami megteremtette az összefogást, igazolta az áldozatvállalást, a felelősséget. Szent István egységbe foglalta népét, uralma alatt biztonságban élhetett az ország. Ezt az egységet nem közös veszély vagy ellenség fogta egybe, hanem első szent királyunk hite és jövőképe. Ez tette lehetővé, hogy emelt fővel és nyitott szívvel találjuk meg a helyünket Európa közepén – mondta Erdő Péter.

Végül azért imádkozott, hogy népünk ma is megtalálja a hit, a bizalom, az egység és a megmaradás útját.

A szentmise alatt kitört zivatar ellenére mindenki kitartott, és imádsággal vett részt az ünneplésben.

Végül tiszteletadás következett az emlékhely bejáratánál lévő szarkofágnál, a Szent Jobb-ereklyénél. A búcsúvétel után a hívő sereg körmenetben tért vissza a Székesegyházba.

Székesfehérváron egészen augusztus 24-ig folytatódnak az ünnepi események. Koronázási Ünnepi Játékok elnevezésű, első ízben megrendezett, valamint Székesfehérvári Királyi Napok című hagyományos program keretében emlékeznek az államalapító király életművére. Ennek egyik kiemelt eseménye lesz a hagyományőrző szándékkal elindított koronázási szertartásjáték, mely évente változóan történelmünk egy-egy sorsfordító alakjának életét és korát állítja a középpontba.

 

BPK - Magyar Kurír
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK


A szentbeszéd letöltése:  030814homilia_szent_jobb_erdopeter.pdf (73 kB)
Plakát letöltése:  1308szentjobb_szfvaron_plakat.pdf (2.3 MB)

 


 

Kiss László körpanorámája
a képre kattintva megtekinthető

 

Kiss László: Körpanoráma

 


 

Kapcsolódó oldal:

 


 

Kapcsolódó cikk:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk