A székesfehérvári egyházmegye családtábora - beszámoló

2018. 07. 05. | | 2018. 07. 08.

 

 

Testetek a Szentlélek temploma - Családtábor 2018. Balatongyörök

A Székesfehérvári Egyházmegye több mint 20 éve hirdet nyári táborokat családoknak. Az egyházmegye plébániaközösségeiből érkező szülők és gyermekeik minden évben együtt tölthetnek egy hetet igazi tábori élményekkel. A szervezést dicséri, hogy a délelőtti előadásokon a szülők nyugodtan figyelhetnek a tartalmas és lélekemelő előadásokra, mert eközben a gyermekek korosztályuknak megfelelő csoportokban kézműves foglalkozásokon, vidám játékokon, zenés, ének és tánctanuláson vehetnek részt. A balatongyöröki családtábor az előadások, gyermekprogramok, közös imádságok és szentmisék mellett élvezetes igazi testi-lelki felüdülést kínált mindazoknak, akik úgy gondolták, a családnak együtt lenni jó.

A székesfehérvári egyházmegye idei családtáborának mottója a páli idézet volt: „… testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma”. Téma volt tehát a saját test, a házastárs és gyermekek teste, mint a Szentlélek temploma, és a család, mint egy olyan test, mely hordozza a Teremtő Istent, aki saját képmására alkotta az embert, s akinek szentháromságos szeretetközösségét a szentségi házasságban gyökerező család tükrözi a leginkább.

A táborban délelőttönként a felnőtteket hívták egy-egy előadásra, komolyabb programra. Az egyházmegyei családtábor egyik alapgondolata, hogy a táborban megjelenjen az egész egyház: főpapok, papok, lelkipásztori munkatársak, hívek egyaránt. Idén dr. Fodor János keszthelyi plébános, a veszprémi egyházmegye családpasztorációs referense is egyik vendége volt a tábornak. Beszédében kitért arra, mennyire fontos megvalósítani a családban az egységet, a békességet, a szeretet, amelyet csak Isten adhat meg az embernek.

A székesfehérvári egyházmegye balatongyöröki táborába Budapestről érkezett Hodász András atya, aki nagyon fontos témát hozott a családoknak, a hosszú távú elkötelezett párkapcsolat  technikájáról és lehetőségéről beszélt. Hogyan lehet megélni azt, hogy valaki, akivel kimondtuk a boldogító igent az oltár előtt, azzal együtt is maradjunk életünk végéig. Melyek azok az összetevők, szempontok, amelyekre figyelni kell egy házasságban, hogy valóban tartós kapcsolattá váljon.

Süveges Gergő és felesége, Margit is vendége volt a székesfehérvári egyházmegye családtáborának. A Természetes Közösségfejlődés elnevezésű módszer, az NCD Hungary vezetői egy kifejezetten egyházi közösségek számára hasznos, diagnosztáló és közösségfejlesztő eszközrendszert mutattak be a tábor résztvevőinek. Bemutatták, hogy csapatuk arra vállalkozik, a fejlődni és formálódni kész egyházi emberek, közösségek és szervezetek mellé álljanak, és támogassák őket az Istentől kapott küldetésük mind teljesebb megélésben.

A családtábornak évről évre egyik kiemelt eseménye a gyermekeknek szóló alternatív tábor, amelyet idén Turner Gyöngyi és férje, Rudolf vállaltak. Programjuk természetesen bővelkedett vidám foglalkozásokban, versenyekben, szellemi vetélkedőkben és sportolásban.

Néma Attila diakónus és felesége Ella a kecskeméti Parázs központ munkatársaiként a családi életre nevelésről (CSÉN) szóltak. Interaktív előadásokat tartottak fiataloknak, hogy jobban megismerjék magukat és egymást, hol van a helyük a családban, mit tudnak hozzáadni a család életéhez, a családi értékekhez.

Kilátogatott Balatongyörökre Spányi Antal megyés püspök is, a családtábor fő támogatója. Előadásában arról beszélt, milyen támadások érik ma a családokat, hogyan gondolkodjanak a szülők ma az egyház tanítása szerint a családokról. Felhívta a figyelmet, mennyire fontos a ismerni az erről szóló egyházi dokumentumokat.

A táborban felidézték a 70-es–80-as évek hangulatát, vagyis visszafordították az idő kerekét. Ezáltal is gazdagították a tábori élményeket, és örömet szereztek egymásnak. A táborozó családoktól a szervezők azt kérték, hozzanak otthonról vagy az ismerősök köréből olyan tárgyakat, plakátokat, fényképeket, egyéb relikviákat, zenéket, zenelejátszó alkalmatosságokat, melyek ebből a korból valók. Kiállítást rendeztek a tárgyakból, és a tábor alatt elmondhatták a hozott dolgokkal kapcsolatos történeteiket, vidám vagy kevésbé vidám kalandjaikat. De nemcsak tárgyakban, hanem ételben és italban, öltözékben is megjelenítették a hetvenes-nyolcvanas éveket. És természetesen nem maradhatott el a fergeteges retro diszkó sem.

A szokásokhoz híven egy névtáblát is készítettek a családok az ajtóikra, idén retro stílusban. Az alkotások természetesen utaltak a tábor mottójára: „Testünk a Szentlélek temploma”. Érkezéskor ezek a táblák a készülő családi fotón is szerepeltek.

Minden nap volt szentmise, amelyen együtt volt az egész család, és természetesen az idén is szerveztek a részt vevő családoknak esti szentségimádást. A délutáni fakultatív programok között szereplő kézművességen túl filmnézés, kirándulás és fürdőzés is volt a Balatonban.

A szervezők idén is nagy lelkesedéssel készültek, és imájuk meghallgatásra talált. Mert Isten megáldotta a tábort: a szervezőket erővel és bölcsességgel, a résztvevőket sok-sok lelki ajándékkal.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Somogyi Illés és Varga Péter



Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk