A Székesfehérvár – Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjának programja - beszámoló

2019. 10. 18. | | 2019. 11. 19.

 

 

 

A Székesfehérvár – Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjának programja

2019. november 5. - „Per Mariam ad Jesum”  -  Máriával Jézushoz – ez volt jelszava őszi zarándok-kirándulásunknak.  Máriabesnyőre utaztunk, a híres Mária-kegyhelyre.  A várva-várt nap éppen október 18-án volt, Szent Lukács napján. Az evangélista orvosként Krisztusban találta meg az emberiség nagy gyógyítóját. Evangéliumában szeretettel és tisztelettel ír Szűz Máriáról; sebeket gyógyít azzal, hogy a megtört szívűeknek hirdeti a megváltást, erősít azzal, hogy elmondja az örömhírt.

A Nagyboldogasszony Bazilika zarándok templomban plébánosunk, Tornyai Gábor atya misét mutatott be. Prédikációjában Lukács evangélista működését méltatva, karitász szolgálatunk fontosságára hívta fel figyelmünket. A szegények iránti elköteleződésünkben Isten arcának vonásait mutatjuk meg. Mi is sebeket gyógyítunk munkánk során. Ezzel a szolgálattal készíthetjük elő az utat a Jézussal való találkozásra. Gyógyulni, feltöltődni jöttünk ide.  A Szűzanya, Szent Lukács, és az összes szentek közbenjárását kértük karitász közösségünkért.

Ebéd után az óbudai Kiscelli Múzeumba mentünk, ahol az intézményben működő Budapesti Történeti Múzeum érdekes kiállításait néztük meg. A sok szép látnivaló közül a régi templom épülete, és története tette ránk a legnagyobb hatást. Óbuda akkori ura, Zichy Péter elhatározta, hogy megszerzi a csodatevő Mária-kegyszobor másolatát - megsokszorozva a csodát. Az elképzelést követően,  kápolnát építtetett a kiscelli dombon a kegyszobornak. Később fia, Zichy Miklós meghívta a trinitárius rendet azzal, hogy valamelyik birtokán kolostort alapít nekik. A trinitárius rend fő tevékenysége a hadifoglyok kiváltása volt. Addigra a csodatevő Mária-kegyszobor már nagyon sok zarándokot vonzott Kiscellre, így aztán 1744-ben meg is kezdődött a kolostor építése, 1747-ben pedig a templom alapkövét is letették. 1784-ben II. József feloszlatta a trinitárius rendet. Ezután sokféle funkciót töltött be a kiürített templom. 1989-ben a templomteret kiürítik, és építészeti beavatkozás nélkül, kiállítótérnek kezdik használni. Döbbenetes látványt nyújtanak a vakolatlan csupasz falak, ahogy ennyi viszontagság után is biztosan állnak és az Ég felé nyújtóznak…

A másik őszi programunk egy színházi előadás volt. A székesfehérvári Vörösmarty Színházba kaptunk kedvezményes jegyeket a Rómeó és Júlia balettelőadásra. Olyan jó volt magunkba szívni a művészekből áradó ragyogást, szívet-lelket gyógyító fényt. Azzal kerülhetünk legközelebb az Istenhez, amit a legszebben, legjobban tudunk csinálni. A művészek a művészetükkel. Mi karitász munkatársak segítünk a szegényeken, a művészek pedig a szép élménnyel, amit nekünk nyújtanak, erőt adnak a további munkánkhoz. Közben mindannyian egyre közelebb kerülünk a mi Urunkhoz.

Köszönjük Égi Édesanyánk közbenjárásodat a lélekgyógyító élményekért! Kérünk, fogd a kezünket szolgálatunkban, hogy mindig megtaláljuk a legjobb megoldásokat a Jézushoz vezető úton! Amen.

Az Öreghegyi Karitász Csoport nevében:  Liszitsné Laczkó Mária

Köszönjük az Öreghegyi Plébánia és Székesfehérvár önkormányzati képviselőinek támogatását.



Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk