A Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok VII. országos találkozójá - beszámoló

2018. 09. 29. | | frissítve 2019. 04. 01.

 

 

 

Székesfehérváron találkoztak a hazánkban szolgáló külföldi misszionáriusok

2018.09.29. - Idén Székesfehérváron rendezték meg a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi misszionáriusok találkozóját. Az összejövetelt immár hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és Pápai Missziós Művek. A misszionáriusok minden évben más magyarországi egyházmegyében tartják találkozójukat.

Az idei összejövetelnek a székesfehérvári püspöki palota, a Szent István Művelődési Ház és a Szent Imre templom adott otthont, házigazdája Spányi Antal megyéspüspök volt. A főpásztor a találkozó résztvevőinek köszöntése után arról tartott előadást, hogyan tekintenek ma a gyermekek és a fiatalok az Eucharisztiára. Elmondta, a hit világában azok a fiatalok tudnak eligazodni, akik megfelelő oktatást kapnak, igaz tanítást, katekézist. De nagyon fontos, hogy lássanak hiteles mintát, az Eucharisztiában élő családokat.

Az előadás után a találkozó főszervezője Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója köszöntötte a jelenlevőket és egy ajándékot adott át Szent István Városa főpásztorának.

Délelőtt Michael August Blume, magyarországi apostoli nunciusa celebrált misét a Szent Imre templomban. A nuncius szentbeszédében arról szólt, hogy Afrikában egyszerű természetességgel lehet beszélni Istenről könnyű tovább adni a hitbéli meggyőződést. Míg Európában ezt ma már nem lehet megtenni. Nagyon sokrétű és összetett dolog, Európát misszionálni. „Ha egy igazi, élő egyházat szeretnénk, akkor a családok megerősítésével kell kezdeni. Afrikában a szegénység, természeti katasztrófák és háborúk zilálják szét a családokat, a fejlett világban pedig a felgyorsult életmód okoz jelentős károkat.” – mondta, majd kiemelte, hogy a gyermekek egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen a szerető, összetartó család ezért a misszionáriusoknak elsősorban a családokért kell sokat fáradozniuk.

Magyarország apostoli nunciusát és a hazánkban szolgáló külföldi misszionáriusokat délután a Városházán fogadta Cser-Palkovics András polgármester. Székesfehérvár polgármestere a város történelmi jelentőségéről is beszélt a vendégeknek, kiemelve, hogy Szent István városa elképzelhetetlen a keresztény kultúra és értékrend nélkül. A polgármester a fogadáson emlékérmet is átadott Michael August Blume SVD nunciusnak, aki rövid időn belül már másodszor érkezett Székesfehérvárra.

A találkozó programjában városi séta is szerepelt, melynek során néhány templomot is megtekintettek a résztvevők. Majd a Püspöki Palota kápolnájában Spányi Antal püspök elődjéről, Prohászka Ottokárról beszélt, mint az imádság emberéről. A nagy püspök gazdag szellemi-lelki örökségét bemutató kiadvánnyal és az egyházmegye életét, állandó programjait szemléltető könyvvel ajándékozta meg a misszionáriusokat.  A VII. országos missziós találkozó végül közös imádsággal zárult.

 

 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 Misszionáriusok VII. Országos Találkozója - összefoglaló

 

Spányi Antal előadása



Szentmise



Elmer Hernandeznek verbita pappá szentelését bemutató film
(2019.04.01.)

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk