A Magyar Népmese ünnepe Alsószentivánon - beszámoló

2022. 09. 30. | | 2022. 09. 30.

 

 

A Magyar Népmese sátoros ünnepe Alsószentivánon

2022.09.30. - Évek óta hagyományunk, hogy megrendezzük mesedélutánunkat, amely a Magyar Népmese Napjához is kötődik. Szeptember 30-a nem véletlenül került kiválasztásra annak idején a mese ünnepének: ez a nap egyben nagy mesemondónk, Benedek Elek születésnapja is. A szokott módon fenntartónk, a Székesfehérvári Egyházmegye iskolái mellett a járási intézményeket is meghívtuk. Ismét sokan éltek a lehetőséggel, így 15 csapat, 60 diák mérhette össze tudását a vetélkedő keretében. Megtisztelték rendezvényünket többek között móri, ráckevei, tatabányai, bicskei, érdi, nagykarácsonyi, sárbogárdi, sárkeresztúri, sárszentágotai és lajoskomáromi versenyzők is.

Dél körül már gyülekezni kezdtek a csapatok, akik a vetélkedő kezdetéig bejárhatták az iskolát, megismerkedhettek az akváriumok és az élősarkok lakóival, sőt még a játszóteret is kipróbálták, dacolva a szemerkélő esővel. A rossz időre számítva a polgármesteri hivatal és a települési polgárőrség segítségének köszönhetően fedett helyen, de mégis a szabadban tudtuk tölteni a délutánt, mivel a sportpálya melletti közösségi teret és a polgárőr sátrat is rendelkezésünkre bocsátották kis falunk segítőkész szervezetei.

Kiss Attila igazgató köszöntötte a versenyzőket, majd a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Kovács Béla tanügyigazgatási munkatárs nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, nagy öröm a fenntartó számára is, hogy ilyen szép létszámban össze tudtunk jönni, s megköszönte a szervezőknek a versenyt, ahol olyan szép környezetben, olyan élvezetes feladatokkal várják a résztvevőket, hogy érdemes legyen évről évre visszatérni.

Előzetesen már kaptak egy beküldendő feladatsort a csapatok, amely általános témakörben dolgozta fel a legismertebb meséket, illetve egy rajzot kellett készíteni az idén kiadott mesék valamelyikéhez. Ebben az évben az egyik mese az Isten áldása című volt, amely arra a tanulságra vezette rá a gyerekeket, hogy minden munka akkor lehet igazán értékes, ha rajta van a jó Isten áldása. A másik mese Mackó úr meg Ordas koma története volt, ezt a vidám történetet a közelgő állatok világnapjára is gondolva választottuk ki. Itt a helyszínen 6 feladat, többek közt keresztrejtvény Benedek Elek életéből, szókereső, képkirakó, régies és idegen szavak jelentéseinek párosítása, türelmet és koncentrálást igénylő „aranyat a korpából” válogatás és kétszáznál több méhecske felkutatása várt a versenyzőkre.

Változatos kihívások megoldásával ünnepeltük meg tehát a népmese napját, melynek végére így a résztvevők igazi hétpróbás hősökké váltak. A nap végén egy kis vendéglátásban is részesültek a csapatok, majd zárásként a versenyzők átvehették kiérdemelt jutalmukat: egyéni, névre szóló emléklapot, könyvjelzőt, karácsonyfadíszt, illetve a helyezettek még egy-egy jutalomkönyvet és az iskola logójával díszített ajándéktárgyat (vonalzó, egérpad, bögre) is.

Első helyen a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola csapata végzett, a második helyet a lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola szerezte meg, s a tatabányai Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola csapata is dobogóra került harmadik helyezettként. Rajtuk kívül természetesen jár a dicséret minden csapatnak, mivel lelkesen szerepeltek és jól felkészültek a versenyre. Minden gyereknek gratulálunk, nagyon ügyesek voltak, amit a szoros verseny is bizonyít, ahol egyébként helyezéstől függetlenül mindenki nyert, azon túl, hogy ajándék nélkül egy tanuló sem távozott: a közös délután élményét, ahol a gyerekek rengeteget mosolyogtak, nem lehet pénzen megvenni.

Minden vendégünknek köszönjük a részvételt, de köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, a verseny megszervezéséért és lebonyolításáért az alsószentiváni iskola dolgozóit, a javításért a zsűri tagjait, a játékos közreműködésért 4., a pakolásért 7-8. osztályosainkat, az ajándéktárgyak elkészítéséért Lakatosné Haris Ivettet. A legfőbb köszönet azonban (ahogy püspöki biztosunk, Helter István atya mondaná) természetesen a jó Istené: újra együtt lehettünk és jól érezhettük magunkat – s ez a legfontosabb.

Gratulálunk mindenkinek, jövőre ismét szeretettel várunk benneteket!

Kiss Attila
Képek: Kocsis Kata

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk