A „Huszárgyerek, huszárgyerek…” Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat díjátadója - beszámoló

2018. 06. 07. | | 2018. 06. 08.

 

 

„Huszárgyerek, huszárgyerek…” - Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat díjátadója Fehérváron

2018. június 8. - Nemzetünk hadtörténelmének legismertebb és legmagyarabb fegyverneme, a huszárság volt a témája annak a gyermekrajzpályázatnak, melyet Kárpát-medence szerte immár hatodik alkalommal hirdettek meg. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület pályázatának fehérvári eredményhirdetését és kiállítás-megnyitóját pénteken a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartották, a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja jegyében.

A széleskörű kezdeményezést ebben az évben is siker koronázza, ezt igazolja a beérkezett 2.236 pályamunka. Méltán nevezhetjük Kárpát-medenceinek a pályázatot, hiszen a magyar huszárt, a huszárságot ábrázoló alkotások több mint egyharmada érkezett Erdélyből és a Partiumból, de a Délvidéken, Felvidéken és Kárpátalján is rajzszereket ragadtak a fiatalok. Magyarország 17 megyéjében fogadták lelkesen a felhívást a fiatalok, akik több mint száz településről küldték be alkotásaikat, s ebben az évben mintegy 30 új település is csatlakozott. Tekintettel a csoportos alkotás lehetőségére, a résztvevők száma meghaladja a 2.700 főt, a felhívás hatására ennyi magyar fiatal foglalkozott nemzetünk hadtörténelmével.

Május 4-én Nagyváradon, a Festum Varadinum keretében került sor az elsősorban határon túli alkotók díjkiosztására, és a Váradi Várban mutatták be azt a nagyszabású kiállítást, melyen több mint 850 gyermekrajz volt látható. Ennek folytatásaként június 8-án,  pénteken  a Nemzeti Összetartozás Napja szellemében került sor a székesfehérvári díjkiosztóra és kiállítás-megnyitóra a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A szervezők az „Aranyceruza”, „Ezüstceruza”, „Bronzceruza” minősítések mellett különdíjakat is átadtak. A legjobb alkotások mellett elismerést kaptak a legaktívabb iskolák, diákközösségek is. Nagyváradon és Fehérváron összesen mintegy 250 díjat adtak át. Székesfehérváron 435 alkotást állítottak ki, a tárlatsorozat következő állomása a KEMPP lesz, azonban a világhálón napokon belül megtekinthetővé teszik az összes beérkezett alkotást.

A prózai, illetve népzenés-néptáncos műsorszámokat tartalmazó ünnepi programban gyergyószentmiklósi és szigetszentmiklósi gyerekek léptek fel, a két település egyébként testvérváros is.

A díjak átadásán közreműködött Spányi Antal megyés püspök, Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka és Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH ÖHP törzsfőnöke.
 
Spányi Antal köszöntőjében arról szólt, ez a pályázat arra hivatott, hogy megerősítse a gyerekekben a magyarságtudatot, az anyaföld szeretetét és megbecsülését. Fontos, hogy a fiatalok érezzék, a magyarok felelősek egymásért, a nyelvünkért, a történelmünkért és azért, hogy ápolják közös gyökereinket.
 
Deák Lajosné tanácsnok a díjkiosztó után a Városházán megmutatta a koronázási ékszercsalád hiteles másolatait a gyergyói fiataloknak.

Forrás: www.okkfehervar.hu
Oláh László, a rajzpályázat szervezője
Havasi Tímea, ÖKK
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk