"Biblia a cigányok között" rendezvény Bicskén - beszámoló

2008. 07. 04.
 

Testvérként élni a romákkal – a hit erejéből merítkezve

 

 

„Biblia a cigányok között” – címmel rendezett programot péntek délután az Egyházmegyei Karitász és a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Karitász csoportja Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban. A cél az volt, hogy a helyi katolikus fiatalok és a cigány lakosság közösen ünnepeljen, és a romák ne érezzék úgy, hogy kirekesztette őket a társadalom – hiszen az Úr előtt mindenki egyenlő.

„Példamutató törekvés ez az egész ország számára” – mondta Spányi Antal megyés püspök, aki a rendezvény kezdetén személyes áldást mondott minden jelenlévő cigány családra, s egy képes Bibliát is átnyújtott nekik, hogy a felnőttek és a gyermekek is tudjanak tanulni belőle. „A Székesfehérvári Egyházmegye és a Fejér Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat között egy együttműködési megállapodás van érvényben tavaly óta. Ehhez kapcsolódott ez a program is, amely megmutatja, hogy képesek vagyunk testvérként együtt élni a cigányokkal. Nem szabad különbséget tenni az emberek között faji hovatartozás, külső jellemzők alapján.”

 

 

A megyés főpásztor a rendezvény alatt hosszasan elbeszélgetett a vendégekkel: kíváncsi volt hitük mélységére, problémáikra, arra, hogy tudnak-e elég erőt meríteni a Szentírásból, hisz a lelki vigaszra nagy szükségük van. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy nem tudnak elhelyezkedni. Nagyon örültek az ajándékba kapott élelmiszer-csomagoknak

S, hogy kik vettek részt a találkozón? A karitászosok Tóth Tamás plébános vezetésével néhány héttel ezelőtt a bicskei anyakönyvből keresték ki tíz évre visszamenőleg a megkeresztelt roma gyermekek adatait, majd meglátogattak mindenkit, hogy meghívják őket erre a rendezvényre. Az ötletet negyven család fogadta pozitívan – bár végül nem mindenki tudott megjelenni az esten.

A roma fiatalok előzetesen kaptak egy rajzot, ami ki kellett színezniük, s ez volt a „belépőjük” a kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal és szeretetvendégséggel tarkított programra, amely végül igen vidám hangulatban telt el.

Temesvári Márta 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk