Dr. Ferencz Orsolya előadása - beszámoló

2018. 05. 14. | | 2018. 05. 16.

 

 

Dr. Ferencz Orsolya előadása – Eszmék harca áll az emberi küzdelmek mögött

2018.05.14.- Mi zajlik a világunkban, a Földön, a hatalmak között, és mi áll a ma tapasztalható küzdelmek mögött, ez egy természettudományokkal foglalkozó embert is komolyan érdekel – mondta el Dr. Ferencz Orsolya űrkutató a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az emberi küzdelmek mögött eszmék harca áll évezredek óta, és látnunk kell ennek egész folyamatát ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a mindennapjainkat.

Nem mindegy, hogy milyen eszmerendszer dominál a világban – hangsúlyozta Ferencz Orsolya. Olyan, amely változásra képtelen, és amelyből még a szabadság-egyenlőség-testvériség elve is hiányzik, vagy az a 2000 éves kereszténység, amelynek az emberiség a fejlődését köszönheti – fogalmazott az előadó. Az emberiség történetét fontos a mélységében megértenünk, hogy értsük a jelent, és jó döntéseket tudjunk hozni a jövőben. A világban a status quo erősen billenőben van, a hajdan keresztényként emlegetett Európa szerepe átrendeződik a hatalmi térben, a lakosság etnikai és vallási összetétele is változásban van, és feljövőben vannak olyan eszmék és területek a világon, melyek 100 évvel ezelőtt még jóval kevésbé voltak az érdeklődés homlokterében, ilyen pl. az iszlám hatása. Ennek a folyamatnak a kiváltó okait meg kell értenünk ahhoz, hogy a politikai és mindennapi életünket meghatározó döntéseinket megfelelően hozzuk meg.

Nincsen fenntartható növekedés, ez a két fogalom önmagában ellentétes egymással – hangsúlyozta az előadó. Teremtésvédelem van, amelyet nem lehet a szabad verseny keretei között rendezni. Ez csak együttműködésben, kooperációban lehetséges. A természetben is együttműködés van a különböző fajok és alrendszerek között, és az embernek ebbe bele kell simulnia.

Ferencz Orsolya arról is beszélt, nem uralkodnunk kell ezen a bolygón, hanem vezetnünk azt. A környezetvédelemtől a nemzetek védelmén keresztül, a társadalom szerkezetének, a családoknak a védelméig, egyszerre kell minden kérdésre válaszolnunk, de ez csak igaz és biztos alapokon álló moralitással együtt lehetséges.

A nagy történelmi események arra is megtanítanak minket, hogy Isten át tud fordítani hatalmas folyamatokat. Nem vagyunk egyedül, magunkra hagyva a küzdelemben, de nem vagyunk kihagyhatók sem abból. Nekünk kell egyenként választ adnunk arra a kérdésre, hogy mi a Teremtő Isten útját követjük-e az életünkben – figyelmeztetett a keresztények felelősségére az előadó.

Az ELTE tudományos főmunkatársa előadásában természetesen az űrkutatásról is szó esett, amely valóban közel hozza a Teremtést magát az emberhez. A legtöbb űrhajós hívő ember volt vagy azzá vált. Ha az ember a természet törvényeivel találkozik, óhatatlanul megismeri a Teremtő nagyságát. Amint Max Planck (fizikai Nobel-díjas tudós) mondja: a hívő ember számára Isten a kiindulópont, a tudós számára Isten a végeredmény.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk