A Pünkösdi Virágálom megnyitója - beszámoló

2018. 05. 18. | | 2018. 05. 23.

 

 

 

Díszítsük fel szívünket és lelkünket is Pünkösdkor – Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron

2018.05.18. – Mára már hagyomány, hogy Pünkösdkor virágba borul Székesfehérvár belvárosa. A város virágkötői látványos kompozíciókkal díszítik fel a középületek kapuit és az emlékműveket. Idén a Barokk évhez kapcsolódva alkottak a mesterek gyönyörű remekműveket a Belvárosban.

A Pünkösdi Virágálom idei megnyitóján a Kákics zenekar muzsikájára az Alba Regia Művészeti Iskola Pulutyka csoportja táncolt rendkívül hangulatos felcsíki táncokat, majd a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének fehér galambjai röppentek fel a Városház téren a Szentlelket szimbolizálva.

Pünkösdkor Székesfehérváron mindig a virág van a középpontban a Belvárosban, az ezzel járó mosollyal és szeretettel együtt – mondta a város polgármestere, Cser-Palkovics András az ünnepségen. „Köszönjük a virágkötőknek a munkáját, akik évről évre ezeket a csodálatos virágkompozíciókat, művészi alkotásokat készítik nekünk a Belvárosba, és számos gyönyörű helyet még szebbé varázsoltak. Az elkötelezettség, a szeretet és a gondoskodás látszott a virágkötők arcán, amivel a virágokhoz és a helyhez viszonyultak. A következő napokban minél többen jöjjenek el, és nézzék meg a virágkompozíciókat, és készítsenek sok szép képet! Mindenkinek nagyon szép pünkösdi ünnepet kívánok!” – zárta gondolatait Fehérvár polgármestere.

„Díszítsük fel szeretetünkkel, békességünkkel, kedvességünkkel szívünket és lelkünket is. Ha így teszünk, akkor valóban szép lesz a pünkösdi hétvége, gazdagabbá teszi az életünket és boldogabbá teszi a várost” – mondta Spányi Antal megyés püspök az érdeklődő nagyközönségnek, majd hozzátette. „Pünkösd, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor a mennybe ment Jézus megígérte apostolainak, hogy ha együtt maradnak és imádkoznak, akkor az Atya Országából első ajándékként elküldi az embereknek a Szentlelket. A Szentlélek eszünkbe juttat mindent, amit Jézus tanított, és mint egy új szem, segít bennünket a világot úgy nézni, hogy azt lássuk benne, amit Isten teremtett. Lássuk a szépet, a jót, és tiszta szívvel tudjunk ennek örülni! Pünkösdkor ünnepel a Szent Király városa is, ünnepeljük azt, hogy Isten szemével nézhetünk, hogy megláthassuk a szépet. Sokat panaszkodunk, sokszor emlegetjük a félelmeinket, aggodalmainkat, de mindemellett észre kell vennünk, hogy a világ tele van Isten szépségével, jóságával és szeretetével.”

A Barokk évhez tematikájával nemcsak a virágkötők kompozíciói készültek el, több más program is kötődött a témához. A Nemzeti Emlékhely bejáratától indultak a körséták, amelynek során a virágos helyszíneket is felkereső érdeklődők a barokk belváros nevezetességeivel is megismerkedtek.

A megnyitó után a Pünkösdi Virágálom keretében meghirdetett közönségszavazást a Budai 66. Virág-Ajándék üzlet nyerte, amelynek virágkötői a Püspöki Palota kapuját díszítették fel.

Bővebben: szekesfehervar.hu

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi év beszámolója:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk