A budakeszi önkéntes karitászcsoport - beszámoló

2018. 05. 29. | | 2018. 05. 28.

 

 

A budakeszi önkéntes karitászcsoport

Május 24-én került sor a Székesfehérvári Egyházmegye budakeszi önkéntes karitászcsoportjának meglátogatására. A csoport aktívan működik önkéntes munkatársaik odaadó, fáradtságot nem kímélő munkájának köszönhetően.

A kölcsönös bemutatkozást követően meghallgathattuk Bechtold Mária csoportvezető beszámolóját a karitászcsoport működéséről, feladatairól, a tevékenységükhöz szükséges források megteremtéséről.

Érdemes megemlíteni a sokszínű tevékenységek közül az időslátogatást, amelyet a budakeszi önkéntesek a helyi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 9. évfolyamos diákjaival együtt folytatnak. A diákok párban (22-en vannak) vállalnak szolgálatot, és őket a karitász önkéntesek közül kikerülő mentor kíséri, segíti. A program immár 5. éve folyik, nagy sikerrel. A diákok hetente átlagosan 1 órát töltenek az idős emberekkel, segítenek nekik a takarításban, a bevásárlásban, gyümölcsöt visznek pártfogoltjuknak, beszélgetnek velük, csökkentik a magány okozta elszigetelődést.

A budakeszi karitászcsoport egy másik fontos tevékenysége: rászoruló gyerekek nyári táboroztatása Badacsonyban, egy egyéni adományozó nagyvonalú felajánlásának köszönhetően. Idén 2 turnusban mennének 15-20 fővel. A gyerekek nagyon hálásak a lehetőségért, a gazdag programkínálatért.

Mária fontosnak tartja, hogy a rászorulók tudjanak arról, hogy a karitászosok segítő szándéka Krisztus követésében gyökerezik, hogy tetteik és szavaik Isten szeretetéről tanúskodnak. Ennek fényében tartanak havonta egyszer bibliaórát, Filó Kristóf atya vezetésével.

A csoport részt vesz a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködve a napi   élelmiszermentésben is, hetente egy alkalommal vesz át és oszt ki főleg közeli lejáratú pékárut, zöldséget, gyümölcsöt a rászoruló családoknak.

A látogatás végezetével Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató informálta a jelenlevőket a Katolikus Karitász országos segélyprogramjairól, egyházmegyei rendezvényekről és képzésekről. A szakmai megbeszélést kézműves sütemények kóstolója követte kötetlen beszélgetés kíséretében.

Karitász

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk